Aynı anda iki maaş almak mümkün mü Hangi şartlarda çift maaş alınabilir

Aynı anda iki maaş almak mümkün mü Hangi şartlarda çift maaş alınabilir
Türkiye'de birçok kadın kaybettiği eşinin maaşından belli oranda pay alarak yaşamaya çalışıyor. Ancak bilinmeyen ise aynı kişinin birden fazla maaşı kendisine bağlatabileceği... Peki çift maaş alabilmek için ne yapmak gerekiyor?

Geliri olmayan bir kadının ölen eşinin maaşını belli oranda alabiliyor. Ancak eşini kaybetmiş bir kadın aynı zamanda kaybettiği babasının maaşından da pay alabiliyor.

SGK, kadınların hem babadan hem eşten, kendi hakları düşülmek kaydı ile maaş bağlatabileceklerini açıkladı. Peki hem babadan hem eşten emekli maaşı nasıl alınır?

Sosyal Güvenlik Kurumu eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.

sgk640-001.jpg

AYNI KURUMDAN EMEKLİ DEĞİLLERSE KADIN ÇİFT MAAŞ ALABİLİR

Eğer kaybedilen baba ve eş aynı kurumdan emekli olmamış ise, kadın her iki maaşı da iki ayrı kuruma başvurarak talep edebiliyor.

Örneğin baba Bağ Kur emeklisi, ölen eş ise SGK emeklisi ise çift maaş ödemelerinde herhangi bir hukuksal sorunla karşılaşılmıyor.

Türkiye'de birçok kadın eşlerini kaybettikleri zaman, babasının maaşı mı daha yüksek eşinin maaşı mı daha yüksek bakarak, yüksek olan maaşı alabilmek için başvuru yapıyordu.

para1200-001.jpg

DUL VE YATIM AYLIĞI ALMA ŞARTLARI NELER

SGK yaptığı bilgilendirmede Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Emekli Sandığı Kanunu’nun “Dul ve Yetim Aylıkları” hükümlerine ilişkin uygulamayı anlattı.

SGK'lı bir kişinin kaybı durumunda emekli maaşının, eş için yüzde 50’si, aylık alan yetimi bulunmayanların dul eşlerine yüzde 75’i, oranında dulluk maaşı bağlanıyor. Herhangi bir geliri olmayan çocuklar varsa ana veya babanın her biri için de yüzde 25’i oranında yetim aylığı bağlanıyor.

bankamatik.jpg

Babasının ölüm tarihinde evli olmayan kız çocuklarına aylık bağlanıyor. Evlenme dolayısıyla aylığı kesilmiş olanlardan sonradan boşanan veya dul kalmaları halinde eski aylıkları yeniden bağlanıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum