Ayakkabı tamircilerine talep arttı

Ayakkabı tamircilerine talep arttı
Gelen zamlar, yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki hareketlilik, okul çantalarının tamirinin ardından şimdi de ayakkabı tamiri dönemini başlattı. Yenisini alamayan vatandaş eskisini utana sıkıla tamir ettiriyor.

Türkiye’nin yaşadığı derin ekonomik kriz, vatandaşların giyim alışverişi yapmasını da engelliyor. Son zamanlarda yeni okul çantası almak yerine eski okul çantalarının tamir edildiği gibi şimdi de özellikle ayakkabı tamircilerine yoğun talep var. Yenisini alamayan vatandaş, çareyi eskisini tamir ettirmekte arıyor.

"SIFIRINI ALMAK ÇOK ZOR"

TELE1'de yer alan habere göre, İBB CHP Belediye Meclis Üyesi Nadir Ataman, İstanbul Bakırköy’de bir ayakkabı tamircisi dükkanını ziyaret etti. İşlerinin yoğun olduğunu söyleyen tamirci esnafı “Sıfırını almak çok zor.

Biz de hasarlı ürünleri onarıyoruz, 2-3 yıl daha kullanılabilecek hale getiriyoruz. Çanta, kemer, ayakkabı, aklınıza ne geliyorsa her şeyi tamir ediyoruz” dedi.

10tamir2.jpg

Tabanı ve burnu yırtılmış onlarca ayakkabı var. Ayakkabı tamircisi bazı ayakkabıları göstererek, ‘Almaya kalksanız 3-4 bin lira. Bunu alacak güç kalmadı’ diyor.

‘UTANA SIKILA SÖYLÜYORLAR’

Elindeki yırtılmış kemeri gösteren tamirci esnafı “Devir ekonomi devri. Örneğin elimdeki bu kemer patlak, tamire getirdiler, tamir ettim” şeklinde konuştu.

Nadir Ataman’ın “Yırtık ürünleri getirirken utananlar oluyor mu?” sorusuna ise tamirci esnafı şu yanıtı verdi: “Kimi utana sıkıla söylüyor.

Mesela yırtık bir ayakkabı getiren çocuğa ben, ‘Kardeşim bunu yapmayalım, maliyeti yüksek olacak’ dedim. ‘Abi benim şu an bunun yenisini alacak durumum yok, lütfen yapabildiğin kadar yap’ dedi. Keşke şartlar böyle olmasa da herkes yenisini alabilse.”

OKUL ÇANTASINDA DA TAMİR DÖNEMİ

canta.jpeg

Okul çantası fiyatlarının 700-800 TL'yi bulması üzerine aileler, eski çantaları tamir ettirerek yeniden kullanmaya başladı. Çanta tamircisi olan Murat Altuntaş, “Bir çantanın fiyatı 700-800 lira. Öyle olunca insanlar, alamıyor. Alım gücü düştü. İnsanlar eskileri çıkartıp tamir yaptırıyorlar şu anda” sözleriyle yaşanan sıkıntıyı özetlerken, çanta satamayan esnaf da boş kalan dükkanları anlattı.

"54 YILDIR BÖYLE BERBAT GÖRMEDİM"

Çantacılar Sokağı esnafı Murat Çiftçi, piyasayı şöyle değerlendirdi:

“Müşteri pahalı diyor maalesef. Satışlar perakendede zayıf, toptanda iyi. Geçen sezona göre, fiyatta yüzde 100 artış var. Bu piyasayı da etkiliyor. Perakendede iş yok. Bizden toptan almaya gelenler de söylüyor, iş yok diyorlar.

Bugünlerde buranın insan kaynaması lazım. Görüyorsunuz sokağı bomboş. Burası çanta deyince Ankara’nın göz bebeği. Burada aradığın her çantayı bulursun. Bavulundan tut, kemerine, cüzdanına kadar sokağımızda her şey var.

"TAMİRCİLER FULL"

Demek ki vatandaş alamıyor ki gelmiyor. Tamirciler ful, tamirciler çok iyi. 54 yıldır bu sektördeyim. Böyle berbat görmedim. Hiç görmedim. Çok düşük çok, onun için bilmiyorum ne yaparız, bilemiyorum. Kimse işinden de memnun değil. Bir tamirciler dolu. Bir kalfa kaç para biliyor musunuz? 6-7 bin lira sadece haftalık alıyor. Buna 4-5 bin lira da sigortayla yemeğe ayırsa bir kalfa 30 bin liraya geliyor ayda. Nasıl verecek bu parayı? Ürüne yansıyacak.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.