Ayak sağlığında doğru ayakkabının önemi

Toplumda yaygın olan doğru kanaat şudur: "Ayak sağlığı için doğru ayakkabı seçmeli." Sivri burun ve topuklu ayakkabıların uzun süre kullanımının ayak baş parmağında kemik çıkıntısına neden olabileceği, bunun da bireyi huzursuz edeceği uzmanlar tarafından sürekli belirtilmektedir. Ayak başparmağındaki şekil bozukluğunun hastaların ayakkabı giyerken rahatsız olmasına yol açabileceği, normal basma bozulacağı için ayak tabanında ağrılı nasıra neden olacağı ifade edilmektedir.

Peki ne yapmalı?

Uzmanlara göre, ayak sağlığı için önce doğru ayakkabı seçmeli. Hastalığın nedenleri arasında genetik faktörler de gösterilmektedir. Ayrıca, eklem bağlarında gevşeklik olanlarda, uzun süre uygunsuz ayakkabı kullananlarda, düztaban ve  romatizmal hastalığı olanlarda da Halluks Valgus yani başparmakta olan şekil bozukluğu gözükmektedir.

Ayak sağlığını korumak için esnek, yumuşak tabanlı ve hafif bir topuk yükseltisi olan ayakkabılar tercih edilmelidir. Taban kısmında ayak içi oyuğunu destekleyen bir çıkıntı olması yine tabandaki yük dağılımını ideal şekilde sağlar. Hastalığın ciddiye alınması gerekir. Doktor tavsiyesine göre ayakkabı giymelidir.

Uzmanlar, sadece kozmetik nedenlerle ameliyat olmak isteyenlere ameliyat dışı tedavi seçenekleri sunmaktadır. Orta ve ileri seviyelerde cerrahi tedavi olarak en çok uygulanan yöntem hem yumuşak doku hem kemik ameliyatlarının birlikte yapılmasıdır. Böylece hem yeterli düzeltme sağlanıp hem de hastalığın tekrar etme olasılığı ortadan kaldırılmış olur. İlerlemiş vakalarda ise daha büyük cerrahiye ihtiyaç  duyulur. Ayak başparmağındaki  şekil bozukluğu ilerlerse küçük parmakları etkileyebilir. Bu yüzden şekil bozukluğu çok ilerlemeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Kemik ameliyatlarında bir süre kemiğin iyileşmesi beklenmelidir. Ameliyat sonrası özel ayakkabılarla hasta ayağa kalkıp ev içinde yürümeye başlayabilir. Uzmanlar, bu ayakkabıların kullanıldığı sürece bir süre ev istirahati önermektedir.

Kendinize iyi bakın.

Kalın sağlıcakla.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları