Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
A.Öner PEHLİVANOĞLU

A.Öner PEHLİVANOĞLU

BAKIŞ

Avrupa savunucusu 2021 ABD liderliğinde son 25 yılın en büyük NATO Tatbikatı

Değerli okuyucular, ABD, Mart-Temmuz 2021 ayları içinde 26 NATO ülkesinin katılımıyla geniş çaplı bir askeri tatbikat yapıyor; bugün sizlere, bu tatbikat hakkında bilgi arz edeceğim.

ABD, 16 NATO ülkesinin ev sahipliğinde son 25 yılın en büyük askeri tatbikatını yapıyor. 26 NATO ülkesinin toplam 28.000 kişiden oluşan çok uluslu kuvveti, Mart-Temmuz 2021 döneminde 5 ay sürecek müşterek tatbikatta görev alacak. ABD, 20.000 kişilik kara kuvveti, deniz ve hava kuvvetleri ve 2.100 kişilik beş ayrı eyaletten katılan Milli Muhafız ve 800 kişilik ABD Kara Kuvvetleri Yedek personeli ile tatbikata katılacak. Tatbikatı, ABD Kara Kuvvetleri Avrupa Afrika K'.lığı sevk ve idare edecek. Bu amaçla yeni kurulan 5. Kolordu bu komutanlık emrine tahsis edildi.

 

Amaç

 

Tatbikat; işgal altındaki Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini işgalden kurtarma harekatı içinde, ABD, NATO ve Müttefik ordular arasında harekata hazırlık ve kuvvetlerin birlikte çalışabilirlik yeteneğini geliştirmek için tasarlanmış ABD Avrupa Afrika K'.lığı liderliğinde icra edilecek, çok uluslu, ortak bir tatbikattır. Amacı;

1.            ABD'nin NATO ile birlikte özgürlükleri savunma konusunda kararlılığını göstermek,

2.            NATO ülkeleri silahlı kuvvetlerinin müşterek harekat yeteneklerini geliştirmek,

3.            Her seviyede karargah ve birlikler için eğitim imkanı sağlamak,

4.            Çok uluslu harekat planlarının, koordine ve  icrası konusunda eğitim imkanı yaratmak,

5.            ABD ve NATO kuvvetlerinin harbe hazırlık seviyelerini yükseltmek,

6.            Tatbikat doğası gereği savunma amaçlıdır, ancak gerektiğinde oluşacak ani krize yanıt vermeye odaklanacaktır.

7.            Kuzey Avrupa, Batı Balkanlar ve Karadeniz bölgelerinde stratejik seviyede güvenlik yeteneğini sergilerken, Kafkaslar, Ukrayna, Gürcistan ve Afrika'da bir güvenlik ortağı olarak harekat kabiliyetini  göstermek.

 

Senaryo

 

Covid-19 salgın ortamında, işgal altındaki Orta ve Doğu Avrupa'daki ülkeleri işgalden kurtarmak amacıyla, kara harekatı, hava indirme ve helikopter indirme harekatı, muhtelif çapta ve türde askeri harekatı destek operasyonu kapsamında, deniz, hava, hava savunma harekatını kapsıyor.

Tatbikat 12 ayrı ülkede, 31 ayrı bölgede eş zamanlı olarak,  hakiki mermi ile yapılacak atışlı tatbikatları kapsıyor. Tatbikat; Yunanistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Estonya, Almanya, Hollanda, Latvia, Macaristan, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Polonya,  Romanya ve Slovenya'da gerçekleşecek.

 

Tatbikat Programı

Mart,

 

ü ABD Kara kuvvetlerinden, 22.900 kişilik muhtelif birlik, ABD'deki üslerinden Avrupa'da, Almanya, Hollanda ve İtalya'da dahil altı ayrı ülkeye intikal etti.

ü             Avrupa'da daha önceden stoklanmış  harp silah ve araçları birliklere dağıtıldı, bu amaçla ev sahibi ülkelerde,

ü             ABD Avrupa'ya sevk ettiği kuvvete ilaveten, sayıları 1.200'e ulaşan tank, helikopter, silah ve teçhizatı ve 150 Black Hawk taarruz helikopterini, "Endurance" adlı nakliye gemisi ile Yunanistan'ın Dedeağaç limanı dahil Arnavutluk, Hırvatistan, Almanya, Montenegro ve Slovenya NATO üyesi ülke limanlarına sevk etti.

ü             Dedeağaç'a çıkan birlikler ile Yunanistan'ın Dimokritos hava alanına indirilen birlikler buradan, ABD'nin Black Hawk, 10 Chinook tipi askeri nakliye, 25 adet, Apache tipi saldırı helikopterleri ile Bulgaristan ve Romanya'da bulunan üslere sevk edildi. Zırhlı araçların tatbikat bölgelerine kara yolu ile intikal ettiği bildirildi.

ü             Arnavutluk, Hırvatistan, Yunanistan, Montenegro, Slovenia'da Lojistik Merkez açıldı.

ü             Arnavutluk'ta bir adet Atlantik ötesi Logistik Merkezi kuruldu

ü             Sıhhi tahliye hizmetlerini sergilemek amacıyla Macaristan'da bir adet hastahane açıldı.

 

·              Nisan,

ü             Almanya, Hollanda ve İtalya'da bulunan sefer depolarından silah, teçhizat ve mühimmatın dağıtımı yapılıyor,

ü             Birliklerin, tatbikat sahalarına, demir yolu, kara yolu ve nehir yolu ile sevki planlandı.

·              Mayıs, 12 ülkede 30 farklı eğitim sahasında icra edilecek faaliyetler;

ü             Acil müdahale, 11 ülkeden 5000'den fazla asker 31 tatbikat bölgelerine dağılarak hakiki mermiler ile atışlı tatbikata katılacak, aynı zamanda, deniz aşırı müşterek lojistik operasyonu icra edilecek,

ü             Saber gardian, 19 ayrı ülkede, 13.000 kişiden oluşan birlikler, hakiki mermiler ile atışlı hava savunma tatbikatı icra edecek, aynı zamanda geniş çaplı sıhhi tahliye operasyonu icra edilecek,

ü             Swift operasyonu, 11 ülke ve 7000 kişiyi kapsayan Bulgaristan, Romanya ve Estonya'ya hava indirme harekatı icra edilecek,

ü             African lion, 5000'e yakın, sağlık konusunda eğitilmiş personel, hakiki mermiler ile atışlı tatbikat ve hava, deniz ve ileri komuta tatbikatı icra edecek,

ü             Steadfast Defender, NATO'nun, Avrupa'da oluşan her tür tehdidi karşılamak üzere Atlantik ötesi takviye yeteneğini göstermeyi kapsayan bir seri tatbikat ıcrası.

·              Haziran, 104 ülke ve yaklaşık 2000 kişinin görev aldığı, çok uluslu kuvvetin sevk ve idare yeteneğini göstermeyi amaçlayan, ABD Kentuky, Fort Knox'dan 5. Kolordunun katılımı ile Komuta yeri tatbikatlarının icrası,

·              Temmuz, Defender-Europe 21, tatbikat bölgelerinin temizlenmesi, seferi teçhizatın ve malzemelerin depolara teslimi, limanlara ve hava alanlara intikal ve ABD kaynaklı birliklerin, ABD'ye, üslerine dönüşü NATO anlaşmalarında yer alan yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile sona erecektir.

 

Görüş ve değerlendirme

 

Türkiye açısından, tatbikat nedeniyle ABD-Yunanistan arasında kalıcı olacak ilişkilerin izlenmesi gerekiyor. Yunanistan, Girit adasında bulunan Suda deniz ve hava üssüne ilaveten Dedeağaç limanı ve Dimokritos havaalanını bu tatbikat süresince kullanması için ABD'ye tahsis etmiş durumda. ABD, tatbikat ile bağlantılı olarak, bir süre önce Atina'dan, İskiri (Skiros) adasının yanı sıra, Kavala ve Selanik dahil 20 farklı bölgedeki Yunan deniz ve hava üslerinde kolaylık tanınmasını talep etmişti. Söz konusu isteğin Atina ile tatbikat öncesinde görüşüleceği açıklanmıştı. Yunan, dışişleri bakanı Nikos Dendias daha önce, "Hedefimiz, stratejik açıdan, önem taşıyan bölgelerde, ABD varlığının izlerini arttırmaktır" açıklamasını yapmıştı. Yunanistan'da halen, Stefanoviç, Dedeağaç, Selanik, Kavala, Larissa, (Girit) Suda üsleri, ABD'nin kullanımına tahsis edilmiş durumda.

 

ABD Avrupa Afrika Kuvvet K'.lığı tarafından yayınlanan basın bildirisinde, tatbikata, Fransa hariç 26 NATO ülkesi ile Gürcistan ve Ukrayna katılıyor. Tatbikat, NATO tatbikatı olarak tanımlanmasına rağmen tatbikat ABD'nin süper güç olarak gövde gösterisidir. Tatbikat ile ABD 2014'den beri Karadeniz havzasında yayılma politikası sürdüren Rusya'ya bir mesaj veriyor. Rus diplomatik çevrelerinden yapılan açıklamalarda, tatbikatı gayet yakından izlendiği belirtiliyor.

Türkiye'nin tatbikata hangi seviyede katılacağı belirsiz. Tatbikatın temel amacı Rusya'ya mesaj vermek olduğu dikkate alınırsa, Türk Rus ilişkileri açısından Türkiye'nin fazla öne çıkmaması uygun bir hareket tarzı olarak değerlendirilmelidir. Diğer yandan, Rusya ve çevre ülkelerinin tatbikata yönelik tepkisinin ne olacağını izlemek de önem arz ediyor.

Sağlık ve esenlik dileklerimle.

"Değerli okuyucularım, özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın en değerli sembolü Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 101. yıldönümünde başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını minnet ve şûkran duyguları ile anıyor, 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı kutluyorum.

Değerli okuyucularım aşağıdaki link'lerden Atatürk'ün Nutuk'unu izleyebilirsiniz.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları