Aşk meyvesi olarak biliniyor adına şarkılar bile yazıldı 'kilosu 80 tl'ye satılıyor her yerden talep yağıyor'

Aşk meyvesi olarak biliniyor adına şarkılar bile yazıldı 'kilosu 80 tl'ye satılıyor her yerden talep yağıyor'
Mersin'in verimli topraklarında, örtü altında yetiştirilen ve üreticilerin yüzünü güldüren turfanda 'karadut' diğer adıyla aşk meyvesinin hasadına başladı.

Hem ülke içinde hem de yurtdışında talep gören bu meyve, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretimindeki önemli bir aktör konumunda olan Mersin'in ürün çeşitliliğine katkı sağlıyor. Narenciye sezonunun sona ermesiyle birlikte kentte örtü altında yetiştirilen ürünler de toplanmaya başlandı. Şehirde daha önce erik, kayısı ve üzüm gibi ürünlerin yetiştirildiği seralar, son yıllarda karadut için de tercih edilmeye başlandı. Bu meyvenin özellikle son 4-5 yıldır örtü altında üretilmesi, hem yurt içinden hem de yurt dışından büyük ilgi görmesini sağlıyor.

aw166164-01-001.jpg

KİLOSU 80 TL'DEN ALICI BULUYOR

Karadutun dönüm başına 3-4 ton ürün verebilmesi ve kilogramının 80 TL'den satılması, üreticiler için oldukça sevindirici bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra, ilaç kullanımına gerek olmaması ve az bir zahmetle yetiştirilebilmesi, üreticilerin işlerini kolaylaştırıyor. Erdemli ilçesinde kurulan karadut seralarında başlayan hasadın, Mayıs ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

aw166164-03.jpg

Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu, Erdemli ilçesinde daha önce domates üretimi yapılan serada karadut yetiştirdiklerini belirterek, "Domates üretimi ekonomik güç gerektirdiği için alternatif arayışına girdik ve karadutu keşfettik. Seramıza dönüm başına 60 fidan diktik ve şu anda fidanlarımız 2 yaşında. Hasadımız Mayıs sonuna kadar devam edecek. Karadut, hem üreticiler hem de toplayıcılar için kolay bir ürün. Zararlılarla mücadele etmek için ilaç kullanmıyoruz, sadece besleme ve sulama gerektiriyor. Şu anda dönüm başına 2,5 ton verim bekliyoruz ancak ilerleyen yıllarda bu miktarın artabileceğini görüyoruz. Dönüm başına 4 tona kadar ürün alabiliyoruz ve kilogram fiyatı şu anda 80 TL" şeklinde konuştu.

aw166164-04.jpg

Ürüne olan talebin önemli derecede yüksek olduğunu vurgulayan Kulu, "Ürünümüzü Antalya, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlere gönderiyoruz. Ayrıca yurtdışında da büyük ilgi görüyor, özellikle Arap ülkeleri tercih ediyor. Dubai, Irak ve Rusya'ya ihracat yapıyoruz" dedi.

aw166164-07.jpg

Karadut hasadı yapan üretici Aysel Kara ise, "Daha önce bahçemizde domates yetiştiriyorduk. Domates biraz daha masraflı ve işçilik gerektiriyor ancak karadut daha kolay ve maliyeti daha düşük. Getirisi de domatesten daha iyi. Domates için yıl boyunca çalışmanız gerekebilirken, karadutta sadece hasat ve budama zamanı 2-3 ay sürüyor. Çiftçiler için gerçekten mutluluk verici bir meyve, her alanda kullanılıyor. Pekmezi, reçeli yapılıyor, meyve suyu çıkarılıyor ve pastalarda kullanılıyor" şeklinde konuştu.

aw166164-06.jpg

aw166164-10.jpg

Karadutun Faydaları

  • Karadut, vücuttaki serbest radikallerle savaşan antioksidanlar bakımından zengindir, bu da hücreleri korur ve yaşlanmayı geciktirebilir.
  • İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde, karadut bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı direnci artırabilir.
  • Lif içeriği, karadutun kolesterol seviyelerini dengelemede olumlu bir rol oynayabileceği anlamına gelir.
  • Potasyum içeriği sayesinde, karadut kan basıncını düzenleyerek kalp sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.