Asgari ücrette tepe rakam belli oldu Bir kere yapılacak bu rakamı aşmayacak

Asgari ücrette tepe rakam belli oldu Bir kere yapılacak bu rakamı aşmayacak
Bir dönem Merkez Bankası'nın baş ekonomistliğini yapan Hakan Kara TCMB'nin enflasyon tahmini üzerinden hesaplama yaparak 2024 yıl asgari ücret rakamını açıkladı.

Hakan Kara'nın grafiklerle gösterdiği hesaplamaya göre asgari ücret 17 bin 500 lira olması gerekiyor. Hakan Kara daha önce enflasyon tahmininin yüzde 40'u bulması üzerine bir hesaplama yapmıştı. Ancak enflasyon tahminlerindeki düşüşün ardından asgari ücret hesabı da değişti.

tablo.jpeg

Hakan Kara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yılda bir kez zam yapılacak dediği asgari ücret zammı için net bir hesaplama yaparak 2024 asgari ücretin 17 bin 500 lira civarında olacağını söyledi.

Buna göre Hakan Kara, ücret artış sıklığının tekrar yılda bire indirilmesi durumunda, TCMB’nin yüzde 36 enflasyon tahminini esas aldığında; 2024’te ortalamada ilave alım gücü kaybı yaratmayacak asgari ücretin 17.500 TL (yüzde 53,5) olacağını kaydetti.

“Bu hesabı nasıl yaptığıma ilişkin çok soru geldi. TÜRK-İŞ’in ölçtüğü açlık sınırının 2024’te %36 (TCMB tahmini) artacağını varsaydım (daha yüksek de olabilir).

Yılda bir kez ayarlama yapılacaksa asgari ücreti 2024 ortalama açlık sınırına eşitleyen değer yaklaşık 17.500 TL oluyor.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.