Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
A.Öner PEHLİVANOĞLU

A.Öner PEHLİVANOĞLU

BAKIŞ

Antalya görüşmeleri bir umut olabilir mi?

Savaşın ikinci haftasındayız. Ekranda izliyoruz. Kiev'deki haberleşme kulesi bombalanmış alevler içinde, nükleer santralın idari binası bombalanmış yanıyor, Rusların vurduğu kadın doğum hastahanesi görüntüleri Rus vahşetinin boyutlarını sergiliyor, ekranda, yıkılmış köprülerin kalıntıları üzerinden milyonu aşan çocuk ve annelerin Polonya ve diğer komşu ülkelere sığınmak için verdikleri mücadele görüntüleri, sığınağa çevrilmiş metro istasyonu, bir köşesinde henüz doğurduğu çocuğunu kucağına almış genç anne ekranda görülüyor, anne soru üzerine; gülerek, Türkçe; "Adı Luca, Türkçe, Işık, babası Ruslar ile savaşıyor, ilerde bu anı gurur ile anacak " cevabını veriyor, Ukrayna'lı genç annenin mavi gözleri parlıyor, çevresindekiler anneyi kutluyor, anne çocuğuna daha bir sarılıyor, mutlu, gülümsüyor.

Yaşanan vahşeti TV ekranlarında izleyenler soruyor; "Putin, kanı durdurmak için savaşı ne zaman bitirir ?"

ABD Başkanı Biden'in Ocak 2022'de Rusya'ya yönelik "Rusya Ukrayna'ya saldırırsa en ağır şekilde karşılığını ödeyecektir" ifadelerine rağmen Putin, Ukrayna'ya girdi, ABD'nin caydırı gücü Putin'i durduramadı,  inisiyatif Putin'in elinde.

Putin nerede duracak? Sorusu cevap bekliyor, öngörüde bulunmak zor. Putin oyunu ve kurallarını dikte eden tek kişi. Bütün bu değerlendirmelere rağmen aşağıdaki olasılıklar dikkate  alınabilir.

Putin, Ukrayna'da planladığı hedeflerini ele geçirinceye kadar savaşa devam edebilir.

Putin, hedeflerini ele geçirdikten sonra, Ukrayna'da Moskova yanlısı hükümeti kurabilir; Ukrayna'da kukla hükümeti kurduktan sonra kuvvetlerini batıda yığınaklandırarak, ABD ve AB'den doğu Avrupa ülkelerinde bulunan askeri varlıklarını çekmeleri konusunda baskı yapabilir.

ABD ve AB'nin ekonomik yaptırımları Rusya'yı sınırlı da olsa zorlayabilir, Putin, 2014'de yaşanan yaptırımlardan edindiği deneyim ile yaptırımları aşmaya çalışırken, Batı'da yığınaklandırdığı kuvvetleri ile ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda Batı'ya baskı uygulayabilir, bu amaçla enerji kartını kullanabilir, yaptırımları kabul etmeyen Çin'e yaklaşarak yaptırımların yarattığı sınırlamaları aşabilir.

Diğer yandan savaş, ikinci haftasında doğal gaz fiyatının % 125, ham petrol fiyatının %54 ve buğday fiyatının % 67 oranında yükselmesine neden oldu. Yükselen enerji fiyatlarından Rusya yararlanabilir mi? Rusya, petrol ve doğal gaz ihraç edebilirse ithal eden ülkeler faturayı yüksek ödemek zorunda kalabilir.

Geleceği tanımlamak zor, belirgin olan bir konu, insanlığa karşı suç işleyen Putin'in yarattığı şok, Batı ülkelerinde askeri harcamaları, silahlanmayı arttıracak, bu tırmanma silah üreten ülkeler için avantaj sağlarken, Batı, Rusya ile yeni bir soğuk savaş dönemine girecek.

RAKAMLARLA RUS-UKRAYNA SAVAŞI

Ukrayna, "24 şubat-10 mart" tarihleri arasında,  12.000 Rus askerinin öldürüldüğünü, 49 savaş uçağı, 81 helikopter, 355 tank ve 1.105 zırhlı personel taşıyıcı ve 132 topçu bataryası, 56 çoklu roket atar sistemi ile 29 hava savunma sisteminin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Ayrıca, 526 askeri aracın 60 yakıt taşıyıcının tahrip edildiği bildirildi. Ukrayna, insan kayıpları olarak 516 sivil ölü, 908 yaralı olduğu, bu güne kadar 2.1 milyon Ukrayna'lının komşu ülkelere sığındığı açıklandı.

ANTALYA GÖRÜŞMELERİ

Türkiye'nin aracılığında 10 Mart 2022'de Antalya'da başlayan görüşmeler bir umut olabilir mi? Görüşmeler sonrasında Lavrov'un taleplerinin teslimiyet anlamına geldiğini belirten Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba "teslim olmayacağız" dedi. Kuleba ayrıca "Çabaları sürdürme konusunda mutabık kaldık. Böyle bir formatta tekrar görüşmeye hazırım. İnanıyorum ki iki dışişleri bakanı buluştuğu zaman barışı ve güvenliği konuşur. Savaşı bitirmek, halkın, sivillerin ızdırabını bitirmek ve topraklarımızı Rus işgal gücünden kurtarmak için sonuç verecek yeni görüşmelere hazırım, yaşanan insanlık dramının önlenmesi için önce bir ateş kesin sağlanması gerek" dedi.

Görüşmelerin barış getirmesi umuduyla.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları