Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Eyüp Yardımcı

Mehmet Eyüp Yardımcı

Yazar

Amacınız ne?

Spor Toto Süper Lig 2021-2022 Ahmet Çalık sezonu bittiğinde, lig sıralamasına baktığımızda gördüğümüz manzara şu idi;

1.TRABZONSPOR A.Ş.                                   81

2.FENERBAHÇE A.Ş.                                     73

3.İTTİFAK HOLDİNG KONYASPOR            68

4.MEDİPOL BAŞAKŞEHİR FK                       65

5.AYTEMİZ ALANYASPOR                            64

6.BEŞİKTAŞ A.Ş.                                               59

Yani lider ile aranda 22 puan, bir üstünde rakibin ile ise 5 puan fark. Sıralamadaki yerin 6. ve bir sonraki dönem için Avrupa''da yerin yok, ülke sınırları içinde mücadele edeceksin.

Başarı adına ortada bir şey yok.

Yönetim, kendi içindeki yaptığı makyaj tazelemesi ile tekrar genel kuruldan onay almış ama geride kalan başkanın; "18 bin kişinin oy kullanacağı yerde 3''te 1''nin gelmesi az. Beşiktaş''a sahip çıkacaksak hepimiz burada olacağız. Aday sayısı az, katılımcı sayısı az. Aday olacak arkadaşlarımızın cesaretle gelmesi lazım" sözleri..

Ortada "sessiz bir çığlık" var ve bunun sebeplerinden birisi de sizsiniz çünkü o sessiz çığlık, bugüne kadar Beşiktaş''ı yönetemeyenlere karşı tepki olarak orada değillerdi.

Bundan sonra ne olacak? Sorusu tekrar sorulmaya başlandı çünkü ortada malum "gittikçe büyüyen bir borç hanesi" var.

Önce kulüplerin harcama limitleri belli oldu ve Beşiktaş;

686.289.302 TL harcama limitine sahip oldu. (Bu limit %40 sapma dahil 960.805.023 TL olarak belirlendi.)

Beşiktaş yeni sezon öncesi yapılanma adına bu paranın ne kadarını harcar? Ya da tam tersi düşük bir bütçe belirleyip, Avrupa arenasında da yokuz ligi götürecek bir ekip kuralım der mi? Bekleyip göreceğiz. Ama bir gerçek var ki! Geride milyonlarca lira zarar edilmiş, elinden bedelsiz giden futbolcu listesi bir yanda, kiralıktan dönen ve ne olacağı belli olmayanlar diğer yanda, geleceğe dair umut var diyerek kampa aldığın özkaynak gücün ise arka cebinde…

Futbolcu yapılanmada sorun sadece yeni sezonda alacağın futbolcular değil, hele hele her şeyin ilacı bu transfer haberlerinin her gün medyada yer alması hiç değil. Arka planda gelenler, geleceği belli olmayan gençler bilmecesi dağ gibi duruyor.

Ekonomini dengeli harcamak zorundasın yani bak daha geçen sezon ortaya çıkardığın yük ortada.

Bir büyük beklenti de yayın gelirleri idi çünkü kulüplerin en büyük gelir kaynağı yayın.

Yayın ihalesine 2016-17 sezonunda 500 milyon dolar üzerinden merhaba dedik, dedik ama baktık ki! "Kral Çıplak"  döndük TL''ye.

Yayın gelir dağılımı yapıldı;

Yayın gelirinden Türkiye Futbol Federasyonu ve alt ligler için paylar çıktığında Süper Lig kulüplerine yaklaşık 2,1 milyar liralık pay kalıyor.

%37 Katılım Payı

%46 Performans payı

%11 Şampiyonlar payı

%6 Ligde ilk 6 takım payı

neticede;

Her takım 38,85 milyon liralık katılım payını kasasına koydu.

Takımlar her galibiyette 2,54 milyon lira, beraberlikte 1,27 milyon lira kazandı.

Geçmişte şampiyonluk yaşayan kulüpler, elde ettikleri her şampiyonluk için 3,55 milyon lira aldı.

Lig şampiyonu Trabzonspor 40,5 milyon lira, lig ikincisi Fenerbahçe 32,5 milyon lira, lig üçüncüsü Konyaspor 24,5 milyon lira, lig dördüncüsü Başakşehir 16,5 milyon lira, lig beşincisi Alanyaspor 8 milyon lira ve lig altıncısı Beşiktaş 4 milyon lirayla ödüllendirildi.

Yeni dönem ne olacak? Yayınları hangi kuruluş yapacak? kaosu sürerken, ihale sonuçlandı ve BeinSport ile devam denildi (Yeniçağ TV, Sporda 30 Dakika programımızda bu ihalenin BeinSport''a verildiğini aylar öncesinde belirtmiştik ama kaos önemli çünkü ondan beslenmeyi seviyoruz.) (Bu kaosa belirlenen kılıf ise yeni seçilen TFF tarafından hemen şöyle açıklandı; daha önce oluşturulan 9 kişilik Yayın İhale Komisyonu''ndan 7 üyenin ayrılmış olması nedeniyle Komisyonun işlevini yapamaması, İsteklilerin ihale şartnamesindeki şart ve koşullara uygun teklif vermemesi, bazı paketlere şartnameye uygun verilen tekliflerin toplamının hedeflenen fiyatın çok uzağında kalması ve yayın sektöründeki koşullar nedeniyle, 2022-2023 futbol sezonu ve devam eden sezonlara ilişkin yayın ihalesini iptal etmeye oy birliği ile karar vermiştir.)

Minare çalınmış, kılıfı hazır tabii yerseniz!...

Tüm kulüpler gibi, bu yaşananların ışığında Beşiktaş''ın da borcu belli, elinde harcaması gerekli gerçek miktar belli. Nasıl yol izlemesi belli. Bakalım, kadro yapılanması nasıl olacak? Ne kadar harcanacak? Hepsini göreceğiz.

Sorması bizden;

Amacınız ne?

Cevap sizden, bekliyoruz.

Beklediğimiz cevabın birisini "İş İnsanı" "Ethem Sancak" verdi; "Bu derneklerle falan yönetilecek bir iş değil artık. Endüstriye uygun bir şirketleşme olursa ve bir gün Allah korusun, TMSF''ye düşerse Beşiktaş, ihaleye girip alacağım. Bir konsorsiyum oluşturacağım. Beşiktaş''ı Asya''nın Şampiyonlar Ligi şampiyonu haline getireceğim."

Sinirlendik, disipline verilsin hatta kulüp üyeliği sonlandırılsın dedik. Halbuki! O gerçek duygularını söyledi. Kulübün var olan yönetim anlayışıyla gideceği noktayı kendince görüp, bu gidişatın sonunda ben imzamı atarım dedi.

Peki! Ya tam tersini düşünenler, onların amacı gerçekten nedir?

İşte, asıl cevabı beklediğimiz kesim o taraf. Onlar ne yapıyor? Görünen o ki! Orada işler hâlâ aynı, değişen bir şey yok.

Bir gün gelir, kulübü "Anahtar Teslim" "TMSF" yolu gözleyenlere verirseniz, bu sefer soru şu olacak; "Sizi kim affedecek?"

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları