Almanya KDV rüzgarı sert esti: 12 bin işletme kapanabilir

Almanya KDV rüzgarı sert esti: 12 bin işletme kapanabilir
Almanya'da yeni yıl itibarıyla otel ve gastronomi bölümünde Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 7'den yüzde 19'a yükseltildi. İşte ayrıntılar...

Koronavirüs salgını ve enerji krizinin ardından gelen sorunlar nedeniyle yapılan KDV zammı, otelcileri ve lokantacıları zor durumda bıraktı.

Alman Otelciler ve Lokantacılar Birliği (Dehoga) KDV artışı nedeniyle Almanya genelinde en az 12 bin işletmenin kapatılmasından endişe ediyor.

"ÖNEMLİ BİR İŞ KOLU CAN ÇEKİŞİYOR"

Mecklenburg-Vorpommern Dehago Başkanı Lars Schwarz, birçok otelci ve lokantacının daha şimdiden iflas edeceği korkusunu dile getirirken, "Önemli bir iş kolu can çekişiyor" uyarısında bulundu.

İFLASLARA YOL AÇACAK

Dehoga Saarland Başkanı Frank Hohrath da, KDV artışının fiyatlara yansıtılmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, "Fiyat artışları da müşteri sayısında düşüşe yol açacaktır. Zaten günlük fiyat artışları nedeniyle bizler de çalışan elemanlarımızın ücretlerini hak ettikleri şekilde artırdık. KDV artışı ayrı bir yük getirecektir. Bu da iflaslara yol açacaktır. Tek çözüm düşük KDV uygulamasıdır. Zaten Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yıllardır uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Ana muhalefet CDU/CSU otel ve lokantalara yüzde 7 KDV uygulamasının yeni yıldan itibaren de devam ettirilmesini isterken, SPD'li Başbakan Olaf Scholz ile FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner'in de buna sıcak baktığı, hükümet ortağı Yeşiller'in ise karşı olduğu belirtiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.