​​​​​​​Alex de Souza'dan Büzur Mehir'e...

Türkçemizde "Tavla" kelimesi iki anlama gelir. Birincisi "at beslenen yer", "at ahırı" anlamındadır. İkincisi ise; milletçe çok sevdiğimiz, adeta milli oyunumuz halini alan "tavla oyunu"nu ifade eder.

Bildiğimiz gibi; tavla, özel bir platform üzerinde 2 zar ve 15 siyah, 15 beyaz taşla oynanan iki kişilik bir oyundur. Dünyadaki en eski oyunlardan biridir. Tavlanın mirası pek çok millet tarafından paylaşılamaz. Özellikle Doğu'da hemen hemen her millet, bu oyun ilk defa bizde oynandı iddiasındadır. Oyunun ilk ortaya çıktığı devirlerde tavladaki zarlar ve taşların kemiklerden yapıldığı düşünülmektedir. 

Tavlayla ilgili iddiaların en geçerlisi; 1400 yıl önce İran şahı Nevşiyan'ın Veziri Büzur Mehir tarafından 10 günde icat edilmiş olmasıdır. Tavlada karşılıklı altışar hane 12 ayı, 15 beyaz ve 15 siyah pul ayın 15 gece ve 15 gündüzünü, karşılıklı 12'şer hane de günün 24 saati temsil ettiğidir. 4500 civarında hamle ihtimali bulunduğu söylenir. Bu yüzden oyunda, "bilgi" faktörü de önelimdir. Ancak zar'ın şansı simgelediği öne sürülerek; "şans" faktörü de ortaya çıkar.

Eski zamanlarda Hint imparatoru, satranç oyununu Pers imparatoruna, yanında bir mektupla birlikte hediye olarak gönderir. Mektubunda oyunla ilgili hiçbir açıklama yapılmazken şöyle bir mesaj yazılıdır; "Pers İmparatoru Nevşiyan'a; kim daha çok düşünüyor, kim daha iyi biliyor, kim daha ileriyi görüyor ise o kazanır. İşte hayat budur…"

Pers İmparatoru dönemin en alim veziri olan Büzur Merih ile bu mesajı paylaşarak, oyunu çözmesi ve kendisinin de karşılık olarak Hint İmparatoru'na hediye edilmek üzere başka bir oyun icat etmesini ister... Büzur Merih bu oyunu on günde çözecek ve Hint İmparatoru'na Satrancı gönderecektir.

Şimdi bakın ben tavladan niye söz ettim. Gelin size onu anlatayım: İstanbul, e-Spor alanında büyük bir rekora imza atmaya hazırlanıyor. Düzenlenen İstanbul Tavla Turnuvası'nda binlerce yıllık gelenek yaşatılırken, bir de rekor denemesi yapılacak.

Dünyanın en büyük tavla turnuvası olan ve 18 Temmuz'da başlayacak İstanbul Tavla Turnuvası, tavla geleneğini mobil cihazlara taşıyacak. Turnuva organizasyonu; tüm tavla severleri, sokak hayvanları yararına bir rekor denemesine davet ediyor.

Binlerce yıllık geçmişiyle bugün bile her kuşağın en eğlenceli aktiviteleri arasında bulunan tavla, İstanbul'da bir rekor denemesine dönüşecek. Tavlaseverler, İstanbul Tavla Turnuvası'na telefonlarından katılarak hem ödül kazanma şansı yakalıyacak, hem de bir dünya rekoru denemesinin parçası olacaklar.

18 Temmuz'da başlayacak olan İstanbul Tavla Turnuvası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Tavla Federasyonu, Vodafone Türkiye, Tavla Stars, Passo ve Atölye Grup iş birliğiyle gerçekleşecek. Burcu Esmersoy, Alex de Souza, Fernando Muslera gibi ünlü isimlerce de destek verilen turnuva, katılımcılara bu isimlerle tavla oynayabilme fırsatı sunuyor. Sokak hayvanları yararına düzenlenen turnuvaya 64 ülkeden katılım olacak. Türkiye'den sonra en çok ilgi gösteren ülkeler İngiltere, Almanya ve İran.

Turnuvaya tamamen ücretsiz biçimde katılmak için Tavla Stars oyununu iOS ya da Android mobil cihazlardan ya da Apple bilgisayarlardan indirip kayıt olmak yetiyor. İstanbul Tavla Turnuvası, birinciye 10 bin lira ve Melek HotelsBozburun'da bir hafta tatil, ikinciye 5 bin lira, üçüncüye 3 bin lira ve dördüncüye 2 bin lira ödül vadediyor.

İstanbul Tavla Turnuvası'na katılım ve turnuva hakkında detaylı bilgi için www.tavla.istanbuladresini ziyaret etmek mümkün.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları