Alerjik rahatsızlıklar

Eylül ayı geldi, artık kış aylarına doğru gidiyoruz. Havaların bazen sıcak bazen serin olması bazı hastalıklara neden olabilir. Alerjik rahatsızlıkları bulunanların da bu ay dikkatli olması gerekiyor. Bilindiği gibi alerji, "bir kişinin herhangi bir maddeye karşı gösterdiği aşırı hassasiyettir." Zarar vermeyen birçok madde bazı insanlarda olumsuz tepkilere yol açabilir. Buna alerji deniliyor.

Uzmanlara göre, bağışıklık sistemi normalde vücut için zararlı olmayan bazı maddelere karşı reaksiyon verir. Alerjiye neden olan maddeler toz akarları, evcil hayvanlar, polen, böcekler, kene, gıdalar ve bazı ilaçlar olarak sıralanabilir. Bu tür rahatsızlığı olanların detaylı muayeneleri yapılır. Sonra  hastalığın tipine göre test uygulanır. Test sonucuna göre, hastalara alerjen maddeden korunma yöntemleri, ilaç tedavileri uygulanır. Örneğin bazı ilaçlar bazen ciltte kızarıklık, kaşıntı gibi durumlara neden olabilir. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında doktora danışmalıdır. Alerjik bir durum varsa doktor zaten alerji hekimiyle irtibat kurulmasını tavsiye edebilir. Doktor yapılan test sonuçlarına göre alternatif ilaçlar verir.

Uzmanlara göre, tüm ilaçlar alerjiye neden olabilir. Ağrı kesiciler ile penisilin gurubu antibiyotiklerde alerjik reaksiyona daha çok rastlanmaktadır. Alerji her yaşta görülse de daha çok erişkin yaş gurubunda rastlanmaktadır. İlaç alerjisi olanlar doktora gittiğinde mutlaka bu özelliğini söylemelidir. Halk arasında yaygın olan şu söz buraya uygun düşmektedir: "Her ilacın bir yan tesiri vardır."

Alerji çeşitlerinden biri de besin alerjisidir. Kişinin bazı gıdalara karşı olumsuz tepkisidir. İnsanın günlük yaşamını olumsuz etkiler. Bu yüzden insan bazı gıdaların faydalarından yararlanamaz. Uzmanlara göre, besin alerjisi çocukluk döneminden kalma sorunlarından biridir. Alerjik hastalıklardan biri de böcek ısırığı ve arı sokmalarıdır. Arı alerjisi olan arı soktuğunda paniğe kapılabilir. Böyle durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Doktor uygun görürse hastaya alerji aşısı yapılır.

Böcek ısırığı ise bazı insanlarda aşırı ters tepki yapabilir. Bebekler, hamileler ve alerjik bünyeye sahip olanlar daha çok etkilenir. Isırılan bölgede kızarıklık ya da kaşıntı olabilir. Böyle durumlarda da sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Kendinize iyi bakın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları