Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Ali Özyiğit

Durmuş Ali Özyiğit

Esrarengize Yolculuk

AKP'liler neden birbirlerine giriyorlar?

Değerli okuyucularım bir olay oluyor. AKP'liler barut fıçısı gibi. Hemen birbirlerine giriyorlar. Bu 20 yılı geçmiş olan ve iktidar olarak 18 yılı doldurmuş AKP'nin tarihinde bir ilktir.

Süleyman Soylu'nun adamları ile Metin Külünk'ün adamlarının kavgası gibi. En son Kayseri'de AKP'li eski Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, koltuğu devrettiği Memduh Büyükkılıç'ı ve Genel Başkan Yardımcısı Ankara adayları olan Mehmet Özhaseki'yi sert bir dille eleştirdi. Mesele borç tartışması.

Bugünkü yazımda bu konuyu derinlemesine analiz edeceğim.

***

AKP'lilerin 18 yıllık iktidar tarihin son dönemlerini rejimi değiştirerek tek adam sistemini ülkemize getirdiklerini gördük.

Son dönemleri diye bilerek yazdım. Çünkü AKP iktidarı ilk seçimlerde iktidardan düşeceğine inanıyorum. Neyse konumuz bu değil arada açıklayım dedim.

Tek adam sistemini de bilerek yazdım. Ana konumuzla bağlantılı.

Tek sistemini kuran AKP iktidarına ne oldu da birbirlerine girmeye başladılar.

Bir bakıyoruz bir bakanla diğer bakan, başka bir zamanda bir genel başkan yardımcısı ile başka bir genel başkan yardımcı belediye başkanları birbirlerine giriyorlar.

Ne mi oldu?

Birbirlerine girmelerini ana nedeni, uzun süreli bir iktidar yorgunluğudur.

İktidarda kalan bir partinin yorgunluğu ağır olur. Çünkü kadro ve politikalarında yıpranma yaşanır. Bir de yetmez gibi son 5 yıla sığmış bir darbe girişimi ve tonuyla seçimler. Bu yorgunluk agresifliğe dönüşüyor. Sen seçimlerde az çalıştın ben çok çalıştım. Olmadı sen 15 Temmuz'da gece 1'de ayıktın ben 10 da milleti sokağa davet ettim.

Gibi gibi…

***

Başka bir neden ise değirmenin suyu bitti.

Bir partiyi uzun yıllar iktidarda tutmak elbette çok zordur. İktidara gelmek kadar iktidarda kalmak çok önemlidir der siyaset bilimciler.

Ülkemizdeki ekonomik kriz koşulları pandemi döneminde daha çok ağırlaşarak devam ediyor. Kaç senedir kamu ihaleleri erteleniyor. Pandemi döneminde de daha beter ertelemeler devam ediyor. Eee ne oluyor? Yatırım olmayınca, ihale alamayınca kendi aralarındaki kavga daha da şiddetleniyor.

***

Ve tek adam rejimini kurdular demiştik. Eskisi gibi partini ağır toplarına veya bakanlara vekillere yaranayım kaygısı da bitti. Şimdi sadece Erdoğan'ın gözüne gireyim dönemi başladı. Çünkü tek adam o.

İşte şimdi tek adamın gözüne girmeye çalışırken birbirlerine giriyorlar.

***

Bu sebepleri çoğaltarak sıralayabiliriz.

Bir partinin kendi içindeki kavgası elbette kendisi bağlar. Ama bu parti iktidar partisi ise ülkeyi bağlar. Üstelik te AKP rejimi değiştirmiş partidir. Tek adam rejimlerinde iktidar içindeki partiler devleti de bağlar milleti de.

Devleti yöneten parti, parti devleti kurduğu için parti içindeki kavgalar devlete yansır.

Devlet içi çatışmalara dönüşür. Ki maalesef öyle de oluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları