Aile içi tartışmalar çocuğun  gece uyanma nedeni olabilir

Toplumda "uyku terörü" olarak bilinen "parasomnia" rahatsızlığında, uyku esnasında yatağından kalkan çocuklarda çığlık atma, ağlama gibi belirtiler görülmektedir. Biz bu konuyu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet İlhan Algın'a sorduk. Algın'ın önerileri şöyle:

*

Aile içi tartışmalar ve stres özellikle 5-7 yaş gurubundaki çocuklarda uykunun ilk 3'te birlik bölümünde uyanmalara neden olabilir. Uyku esnasında yatağından kalkan çocuklarda şaşkınlık, çığlık atma, durdurulamayan ağlama, yürüme, koşma gibi belirtiler görülebilir. Aileler böyle durumlarda sitrese kapılıyor. Hastayı uyandırmaya çalışmanın doğru bir yaklaşım olmadığını söyleyebilirim. Hasta mutlaka teskin edilerek yatağa yatırılmalı ve atağın geçmesi beklenmelidir. Özellikle 5 ila 7 yaşlarındaki çocuklarda kendini gösteren bu rahatsızlık çeşitli nedenlere bağlıdır. Genetik yatkınlıktan da kaynaklanabilir.

Aile içinde yaşanan olumsuzluklar, tartışmalar ya da okulda yaşanan olumsuzluklar ve uyku apnesi gibi sendromlar parasomniaya neden oluyor. Hasta yakınlarının doğru bilgilendirilmesi ve ailelere bu hastalığın iyi huylu bir durum olduğunu anlatmak gerekir. Hastalık 15 yaşında düzelme gösteriyor. İlaç tedavisi dışında, davranışsal metotlarla da bu hastalık tedavi edilebiliyor. Böyle bir durum yaşayan aileler, çocuk psikiyatristi ya da çocuk nöroloğuna başvurmalı."

Kaliteli uyku için gerekli şartlar oluşturulmalı. Uyku hijyeninin sadece beden ve ruh sağlığını değil, aynı zamanda gün içinde ihtiyaç duyulan dikkat ve öğrenme gibi zihinsel fonksiyonları da etkilediğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları