Aidatlar için özel yasa geliyor: Milyonları ilgilendiren çalışma

Aidatlar için özel yasa geliyor: Milyonları ilgilendiren çalışma
Kat Mülkiyeti Kanunu'nda bazı değişiklikler yapılacak. Yöneticiler artık kafasına göre aidat planlayamayacak.

Türkiye'de barınma krizinin yanında ev sahibi veya kiracı olan vatandaşları aidatlarda zorluyor. Aidatların artmasıyla yönetici ile sorun yaşayan mülk sahipleri ve kiracılar bu durumdan şikayetçi olduklarını dile getiriyor.

En çok cep yakan aidatlarda İstanbul başı çekiyor. Lüks villaların bulunduğu butik sitelerde aidatlar 20-36 bin lira arasında değişiyor. Lüks rezidanslarda ise aidatlar 10-15 bin lirayı buluyor.

Konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ve İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı yasal çerçeveye son şekli verildi ve çalışma Meclis'e sunulacak.

Buna göre, herkes site yönetemeyecek. Torpil ve şaibenin ortadan kalkacağı belirtilen düzenlemede sertifika almış tesis yönetim şirketleri site yönetimlerine talip olabilecek. Şirketlerin denetimini de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bağımsız denetçilerle birlikte yapacak. Sitelerin bütçeleri, nereye harcama yapıldığı, ne kadar aidat toplandığı her yıl denetlenecek. Defterleri incelenecek.

YÖNETİM ŞİRKETLERİNE SERTİFİKA VERİLECEK

Sabah'ta yer alan habere göre, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda bazı değişiklikler yapılacak. Siteleri yöneten tesis yönetim şirketlerine mesleki standartlar getirilecek. Bu standartları sağlayan firmalara sertifika verilecek. Sektörün meslek tanımı yapılacak.

Türkiye'de 3.800 tesis yönetim şirketi bulunuyor. Bunlar genel kurulda oy çokluğuyla seçiliyor. Üç bakanlığın hazırladığı düzenleme yasalaşırsa, bu şirketlerden belge alamayan kapanacak. Tesis yönetim şirketlerinden saha tecrübesi, adli sicil kaydı, mali belgeler istenecek.

Bakanlık her yıl bu yetkilendirilen tesis yönetim şirketlerini denetleyecek. Bağımsız denetçiler de devreye girecek, şirketlerin defterleri incelenecek.

MİLYONLARI İLGİLENDİRİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de toplu konut yaşam alanı sayısı yaklaşık 40 milyon. Bunun da 20 milyonu site ve apartmanlardaki bağımsız bölümlerden oluşuyor. Tesis yönetim şirketleri 5 milyon toplu konut alanını yönetiyor. Bu alanlarda 25 milyon vatandaşın yaşadığı tahmin ediliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.