AGİ ve asgari ücret gündemde! 3.447 TL Olabilir mi?

AGİ ve asgari ücret gündemde! 3.447 TL Olabilir mi?
Asgari ücret konusunda açıklamalar gelmeye başladı. Ocak ayı itibarıyla yeni asgari ücret işsizlik maaşı yani AGİ’ye kadar kısa çalışma ödeneğinden borçlanmalara kadar her şey değişiyor…

Asgari ücret gündemde! 3.447 TL Olabilir mi?

Son 10 yıllık enflasyon artışlarıyla beraber asgari ücretin 3.447 liraya çıkması ile pek çok ödemelerde artış gösterebilir. İşsizlik maaşı, kısa çalışma ödenekleri, AGİ, borçlanma tutarı ve gelir sınırları için pek çok farklılık gündeme geliyor. Asgari ücret maratonu konusunda yeni hazırlıklar sürmeye başlandı. Hem hükümet hem de sendikalar ile yeni asgari ücret konusunda açıklamalar geliyor. Belirlenecek olan yeni asgari ücret ile birlikte tüm ödemeler ve borçlanmalarda değiştiriliyor. Kişiler işsizlik maaşı gibi veya kısa çalışma ödeneği gibi yeni rakam üzerinden artış gösterebilecek. Asgari geçim indirimi konusunda AGİ değişiyor ve miktarı artıyor.

NET SAGARİ ÜCRET NASIL DEĞİŞECEK?

Geçtiğimiz sene ile birlikte yeni asgari ücretler belirlenirken pandemi şartları da göz önüne alındı. Bununla birlikte yüzde 21,56 oranında bir artış sağlandı ve bu durumda en düşük brüt ücrette 3,577 TL oldu net asgari ücret ise bu noktada 2,825 TL olarak verildi. Enflasyon oranı yüzde 14,6 olarak 2022 senesi ile açıklandı ve asgari ücret artışı konusunda 7 puan üzerinde gerçekleşti. Son 10 senelik asgari ücret artışları ile enflasyon bu noktada oldukça belirleyici olmaktadır.

ASGARİ ÜCRET HESAPLAMASI

Enflasyon ile birlikte tespit komisyonu sıkı pazarlıklar ile birlikte asgari ücreti belirliyor. Asgari ücret artışları konusunda son 10 sene içerisinde bir önceki yılın enflasyonun 3 veya 5 puan üzerinden gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz sene ile benzer formül işlenecek çünkü pandeminin etkisiyle birlikte bu rakamlar 7 puana kadar çıktı. Enflasyon ile birlikte bu senenin de asgari ücret rakamı belirlenecek.

2021 yılının asgari ücreti konusunda enflasyonun yüzde 16,40 civarında olması düşünülmektedir. Bu durumda asgari ücret artışı konusunda 2022 senesi ile brüt olarak 4,364 liraya çıkması ve net asgari ücretinde 3,250 veya 3,500 TL arasında olması düşünülüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.