AFAD'dan deprem uyarısı

AFAD'dan deprem uyarısı
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar olabilecek depremler hakkında bilgi verdi.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar yaptığı açıklamada "Bu faylar her an her yerde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde olan faylar" dedi.

Yaşanan depremlerin ardından 38 bin artçı olduğuna değinen Tatar, "Baktığınızda gerçekten büyük bir felaket, 11 ili etkileyen, 9 saat arayla meydana gelen iki büyük depremden söz ediyoruz. Dünya tarihinde aslında baktığınızda bu kadar büyük boyutta, bir anda kırıldığında yaklaşık 500 kilometrelik bir yüzey kırığı meydana getiren, arkasından yaklaşık 120 bin kilometrekarelik bir alanda etkisi olan bir başka doğal afet yok" dedi.

Birçok konuya dikkat çeken Tatar, "Bu anlamda ülkemizle, devletimizle ne kadar gurur duysak az" dedi.

"HER AN HER YERDE 5,5 VE ÜZERİ BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLABİLİR"

Türkiye'nin fay hatları üzerinde yer aldığı ve deprem bölgesi olduğunu belirten Tatar, "Bu faylar her an her yerde 5-5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde olan faylar. Ülke olarak depremden sonra birçok konuyu öğrendik. Bu depremler bizim gerçekten her anlamda ezberlerimizi bozdu, çok büyük bir deneyim oldu. Hem ülke açısından hem dünyada afet yönetiminin nasıl olması gerektiği konusunda yaşanmış örnekler açısından çok büyük bir deneyim oldu. Şunu gururla söyleyebilirim, birçok yeri de ziyaret ettik, dünyanın değişik ülkelerinden insanlar, araştırmacılar ülkemize geldi, hepsinin ortak görüşü gerçekten bu kadar kısa süre içerisinde bu afetin yaralarını sarmak çok kolay bir iş değil" dedi.

"BÖLGEDE AĞIR VE ACİL YIKILMASI GEREKEN BİNALAR VAR"

Yaşadığımız ülkende afet olma potansiyelinin yüksek olduğuna değinen Tatar, "Devletimiz şu ana kadarki yaptığı çalışmayla kısa süre içerisinde yaklaşık 36 bin civarında 11 ilimizdeki tümüyle yıkılmış, enkaz haline gelmiş binaların enkazını kaldırdı. Ama ondan sonraki aşamada bu ağır hasarlı, orta hasarlı ve acil yıkılacak binaların hızlı bir şekilde yıkılıp enkazının kaldırılması gerekiyor. Süreç tamamlanıncaya kadar bir yandan da artçı sarsıntılar meydana geliyor. O nedenle vatandaşlarımızın özellikle ağır hasarlı binalara girmemeleri, eşya almak maksadıyla bile olsa buralardan uzak durmaları son derece önem taşıyor" dedi.

"ŞU ANA KADAR 38 BİN CİVARINDA ARTÇI VAR"

Artçı sarsıntıların büyük depremlerden sonra devam ettiğine değinen Tatar, "Şu ana kadar 38 bin civarında artçı sarsıntı meydana geldi. AFAD'ın deprem dairesinin 1 yılda ölçtüğü ortalama deprem sayısı 22 bin civarındayken sadece 3,5 aylık bir süre içerisinde bu depremlerin yarattığı artçı sarsıntı sayısı 38 bin civarında. Bu çok büyük bir rakam ve bunların bir bölümü zaman zaman 5 civarına ulaşabiliyor. Bu tür durumlarda özellikle kaya düşmesi bizim açımızdan büyük bir risk" dedi.

KAYA DÜŞME UYARISI

4 öğretmenin Adana'da kaya düşmesi sonucu hayatını kaybetmesi üzerine yorum yapan Tatar, "Özellikle yerleşim alanlarında, yerleşim alanlarına yakın yerlerde bu tür kaya düşmesi olan yerlerde dikkatli olmamız gerekiyor" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.