Adana'da doğdu 'Uzaylı' oldu!

Adanalılar ilginç insanlardır. Gözü pek oldukları gibi memleketleri Adanalı olmakla da övünürler. Adanalıların ruh durumunu yansıtan şu haber hiç aklımdan çıkmaz:

Yunanistan sınırında Meriç bölgesinde 40 yaşlarında bir Türk vatandaş aşırı alkollü şekilde Pazarkule Sınır Kapısı'ndan koşarak Yunanistan'a geçti. Şahıs Kastanies Sınır Kapısı'nda yakalandı. Sınır ihlali yapan şahsı yakalayan Yunan polisi aşırı alkollü olduğunu fark etmesi üzerine kendine gelmesini bekledi. Yunan basınında çıkan haberlere göre sınırı koşarak geçen kişi "Ben Adanalıyım!..." diye bağıra bağıra koşarak sınırı geçti. Ayılan Türk vatandaşı Yunanistan'a yasadışı giriş yaptığı suçlamasıyla Kumçiftlik (Orestiada) Suçüstü Mahkemesi'ne sevk edildi. Üstünden Türk pasaportu çıkan, Yunanistan vizesi bulunmayan kişi; Adanalı olduğunu, çocuklarını görmek için İsveç'e gitmek istediği için, sınırı geçmeden önce alkol kullandığını söyledi. Adı öğrenilemeyen şahsa ertelemeli 4 ay hapis ve bin 500 lira para cezası verildi. Haber sitesi Skai'ye göre, Türk vatandaşının yanında kendisi gibi alkollü 3 arkadaşı daha vardı. Türk askerlerinin durumu fark ederek havaya ateş açtığı, sınırı geçmeye çalışan diğer Adanalı olmayan 3 kişiyi yakaladığı ifade edildi.

Ne kadar ilginç değil mi? Alın size bir Adanalı haberi daha:  

Adana'da İncirlik Üssü'nde doğan mühendis Deniz Burnham, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın astronot sınıfına seçilmiş. Burnham uzaydaki misyonlardan birine katıldığında, uzaya çıkan ilk Türkiye doğumlu astronot olacak.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) yeni görevlerde rol alacak astronot adaylarını Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde düzenlenen törenle tanıtmış. 12 bin aday arasından seçilen 10 kişi arasında en dikkat çeken kişi ise Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nde doğan ve Türk vatandaşlığına sahip bulunan 36 yaşındaki Deniz Melissa Burnham oldu. Annesinin adı Şahver, babasının adı Ed olan Burnham, iki yıllık temel astronot eğitimini tamamlayıp NASA'nın uzaydaki görevlerinden birine katılma fırsatı elde ederse, uzaya çıkan ilk Türkiye doğumlu astronot olacak. Annesi Türk, babası ABD'li olan Burnham, asker bir ailenin çocuğu olması nedeniyle Türkiye'nin ardından ABD'nin birçok yerinde ikamet etti. Kaliforniya Üniversitesi'nde Kimya Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Burnham, ardından makine mühendisliğinde yüksek lisans yaptı.

"Deployable Autonomy Technologies" gurubunun bir parçası olarak NASA Ames Araştırma Merkezi'nde staj yapan, enerji sektöründe 10 yıllık tecrübeye sahip Adanalı Burnham, ABD Deniz Kuvvetleri'nde de teğmen olarak görev yaptı. Kanada, Ohio, Teksas ve Alaska'da yerinde sondaj projelerini ve emisyon azaltma stratejilerini yönetti. Kariyerine Alaska'daki Prudhoe Körfezi'nde uzak bir petrol sondaj kulesinde saha mühendisi olarak başlayan Burnham, baş saha mühendisi olarak, Kuzey Kutbu boyunca sondaj operasyonları sırasında ölçüm ve kayıt işlemlerinden sorumluydu. Helikopter ve sabit kanatlı hava araçlarını kullanabilen Burnham, paramotor ve yamaç paraşütü de uçurabiliyor. Burnham'ın annesiyle babası ABD Hava Kuvvetleri'nden albay rütbesiyle emekli olmuş. Babasını kaybeden astronot adayı, şimdi nişanlısıyla ABD'nin Alaska eyaletinde yaşıyor.

NASA'nın 2 yıl sürecek astronot eğitimi gelecek ay başlayacak. Aralarında Deniz Burnham'ın da bulunduğu 4 kadın ve 6 erkekten oluşan bu yeni sınıfın askeri düzeydeki suda hayatta kalma tatbikatları, Johnson Uzay Merkezi'nde büyük bir havuzda gerçekleşen uzay yürüyüşü eğitimi ve T-38 eğitim jetlerini uçurmak gibi birçok görevi tamamlaması gerekiyor. Ancak, eğitimi bitiren her aday astronot olamayacak. Söz konusu eğitimi tatmin edici bir seviyede tamamlayanlar, astronot olarak NASA'nın uzay görevlerinde yer alabilecek. Başarılı adaylar astronot olduktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ve Ay'a uçuş hakkı kazanırken, hemen göreve gönderilmeyecekler. Adaylar eğitimi tamamlasa da sürekli eğitilerek becerilerini geliştirecek. Ne diyelim;  Adanalıya başarılar...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları