550 bin asker kaçağına bedelli affı geliyor

550 bin asker kaçağına bedelli affı geliyor
AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, yoklama kaçağı ve bakaya olan 550 bin kişiye bedelli askerlik yolu açacak yasal düzenleme hazırlandığını açıkladı.

AKP Grup Başkan Vekili Ünal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Milli Savunma Bakanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan ve 7 ayrı kanunda değişiklik öngören 20 maddelik ‘Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ayrıntılarını açıkladı:

– Kamuoyunda ‘bedelli yasası’ olarak konuşulan bakaya, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine dair düzenleme yapılıyor.

– Aynı şekilde dövizle askerlik kapsamında, ödemeleri gereken miktarı ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılında toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanların askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına imkan tanınıyor.

– Firar ve izin tecavüzü gibi hakkında başlatılan ön incelemenin kesintiye uğramadan yürütülebilmesi ve adli soruşturmanın ivedi şekilde başlatılabilmesi için anılan personelin ifadesinin alınması zorunluluğundan vazgeçilmesine yönelik bir hukuki düzenleme içeriyor.

– Yine Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında çalışan kamu görevlileri ile askerlik hizmetini yerine getiren yedek subaylar ve yedek astsubaylar ile erbaş ve erleri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıklarda Ankara İstanbul, İzmir, Konya, Adana ve Erzurum İdare Mahkemelerinin yetkili kılınması hususu düzenleniyor. Yine astsubayların 9’uncu derece 1’inci kademe yerine, 9’uncu derece 2’nci kademeden göreve başlamalarına ilişkin düzenleme yapılıyor

GENELKURMAY BAŞKANI’NIN YAŞ HADDİ

– Genelkurmay Başkanı’nın görev süresini yani yaş haddini 72’ye çıkarıyoruz. Ve birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar uzatılabilmesi imkanı getiriliyor. Yine sıkça basına da yansıyan, askeri araç kazası sonucu harp malzemesine zarar vermek suçundan yargılanan erbaş ve erlerin, kasıt veya ağır kusur nedeniyle mahkum olmaları durumu hariç, meydana gelen zarardan sorumlu olmamalarına ilişkin düzenleme yapılması öngörülüyor.

– Bakanlık bünyesinde teşkil edilen döner sermaye işletmelerinde, Cumhurbaşkanı kararı ile sermaye artırımına dair düzenleme yapılması ve bu karara müteakip gerekli olan sermayenin döner sermayeli işletmelerin kaynaklarından tamamlanması düzenleniyor. Harekat veya yurt dışı operasyon görevleri nedeniyle uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş sınavlarına katılamayan uzman erbaşlara, bu statüye geçiş için ilave sınav hakkı verilmesine ilişkin düzenlemeler yapılıyor.

MSB YENİ FİYATI KAMUOYUYLA PAYLAŞACAK

2022 yılı bedelli askerlik ücreti 56 bin lira. Bu rakam, aftan yararlanacaklar için ayrıca belirlenecek. Milli Savunma Bakanlığı miktarları belirleyip kamuoyu ile paylaşacak.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?

2019 Haziran’ında yasalaşan kanunda ilk bedelli tutarı 31 bin 343 TL olarak belirlenmişti. Sonrasında kanuna göre memur maaşı katsayısına göre artan bedelli askerlik ücreti sırasıyla her altı ayda bir artırıldı.

2019 Temmuz’unda 33 bin 230 olan ücret, 2020''nin ilk yarısında 35 bin 54 TL, ikinci yarısında 37 bin 70 TL olarak belirlendi. 2021 ocak-haziran döneminde 39 bin 788 TL olarak uygulanan bedelli tutarı, 1 Temmuz''dan geçerli olmak üzere de 43 bin 150 liraya çıktı.

Milli Savunma Bakanlığı, 2022 bedelli askerlik ücretini açıkladı. Buna göre 2022’nin ilk 6 ayında bedelli askerlik ücreti 55 bin 194 TL olacak.

Mevcut bedelli ücretinden daha fazla olacak yeni rakam bakayada geçen süreyle bağlantılı olarak kademeli olarak belirlenecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.