21. yüzyılın sinsi hastalığı: Dil yaresi

Teknolojinin hayatımıza getirdiği vazgeçilmezler arasında yer alan tablet, bilgisayar, akıllı telefonların uzun süre kullanımı dil ve dudak tembelliği, duruş bozuklukları ile göz problemlerine kadar birçok problemi de beraberinde getiriyor.

Dudak tembelliği, alt çene kemiğini ve dudakları hareket ettiren kasların yeterince çalıştırılmaması sonucu ortaya çıkıyor. Az konuşan, içine kapanık kişilerde sıklıkla görülüyor. Ağız tam açılmadığı için bu kişiler normalden daha hızlı konuşurlar. Hızlı konuşmak da çoğunlukla kelimeleri yutmakla sonuçlanır.

Ağız tembelliği de, dil tembelliği gibidir. Ağız tembelliğinde de söyledikleriniz zor anlaşılıyorsa bu organları yeteri kadar kullanmıyorsunuzdur. Konuşurken çeneniz kapalıdır, diliniz yeteri kadar hareketli ve esnek değildir, dudaklarınız hareketsizdir, seslerin hakkını verecek kadar oynamıyordur. Dudak tembelliği de, kişinin dudaklarını yeterince hareket ettirmeden, mırıldanarak konuşması durumudur. Tekerlemeler, kalem çalışması egzersizler yaparak bu durum geçiştirilebilir. uygulanabilir.

Bilindiği gibi, kişinin kelimeyi söylemesi esnasında ağzı ve boğazı ile yaptığı hareketlere bağlı olarak kelimenin söylenişinin kazandığı özelliklere telaffuz denmektedir. Kişinin telaffuzu; ağız, dudak ve dişlerinin anatomik yapısına bağlı olarak değişebilirken kişi istemli olarak da kelimelerin söylenişinde değişiklikler yapabilmektedir. Ancak telaffuzdaki farklılıklar kişinin anlaşılmasını engelleyebilir. Bu durumda kişinin anlaşılır konuşmak için yapabileceği değişiklikler bulunmaktadır.

Kişinin konuşmasının anlaşılmaz olmasının sebebi kişinin bilinçli olarak seçtiği ağız özellikleri olabilir. Bazı bölgelerde konuşulan ağız özellikleri, diğer bölgelerde anlaşılmayabilir. Bu durumda kişi ağır bir aksan kullanmadan, kelimelerinde kullandığı vurgulara dikkat ederek anlaşılır konuşabilir. Ancak bazı durumlar kişinin anlaşılır konuşmasını zorlaştırabilir. Bunlardan biri de dudak tembelliğidir.

Dudak tembelliği, kişinin dudaklarını yeterince hareket ettirmeden, mırıldanarak konuşması durumudur. Bu durumda kişi sözcüklerde gerekli vurguları yapamaz ve sesi yeterince yüksek çıkmaz. Bu da kişinin başkaları tarafından anlaşılmasını zorlaştırmaktadır.

Dudak tembelliği durumu, kişinin sosyal hayatını önemli ölçüde etkilemektedir. Özellikle öğrencilerde görülen dudak tembelliği, sözlülerinde ve sunumlarında zorluk yaşamalarına ve notlarının düşmesine neden olabilir. Bu durumda kişi, kendini kötü hissederek daha çok içine kapanabilir ve sorun gittikçe derinleşebilir. Dudak tembelliği sorunu yaşayan kişiler sunuculuk, öğretmenlik, oyunculuk gibi alanlarda çalışma şansı bulamayabilir. İş başvurularında dudak tembelliği kişinin başarı şansını düşüren önemli bir unsurdur. Dudak tembelliği sorunu yaşayan kişilerin destek alması ve sorunlarını çözmeleri hayat kalitelerini önemli ölçüde yükseltebilmektedir.

Bu yüzden 21. yüzyılın vazgeçilmezleri arasında yer alan tablet, bilgisayar, akıllı telefonların, özellikle gelişmekte olan çocuklar tarafından uzun süre kullanımında faydadan çok zarar vardır. Bu durum, dil ve dudak tembelliğini artırmakta, sinsi sinsi konuşma bozuklukları yaratmaktadır. Bu da güzel Türkçe'mizin giderek bozulmasına yol açmaktadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları