20 gün süre verildi 'Bunu yapmayanlar para cezası ödeyecek'

20 gün süre verildi 'Bunu yapmayanlar para cezası ödeyecek'
E-Devlet üzerinden ikamet değişikliği yapabilmek için kişilerin taşıması gereken bazı şartlar bulunuyor. Bunu yapmayanlar ise para cezası ödeyecek.

Oturdukları yerden yeni bir konuta taşınan bireylerin, ikametgah adres değişikliği bildirimini 20 iş günü içerisinde yapmaları gerekmektedir.

Bu değişiklik, aile hekiminin atanması, oy bölgesinin belirlenmesi ve devlet okulu kayıtları gibi resmi işlemlerde kullanılmak üzere son derece önemlidir. Ayrıca, aile hekimi atanması, oy bölgesinin belirlenmesi, devlet okulu kayıtları gibi resmi işlemler için bu adres değişikliği geçerli sayılacaktır.

e-Devlet'te 'dijital kimlik' uygulaması hayata geçirilecek - Son Dakika Haberleri

İKİ FARKLI YÖNTEM BULUNUYOR

Adres değişikliği başvurusu için iki farklı yöntem bulunmaktadır.

Birincisi, bireyin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne bizzat başvuruda bulunmasıdır; diğer yöntem ise E-Devlet aracılığıyla online başvurudur.

E-Devlet üzerinden yapılan başvurularda, özellikle pandemi sürecinde alınan önlemler çerçevesinde iki aşamalı bir süreç uygulanmaktadır.

E-Devlet üzerinden başvuru yapacak kişinin belirli şartlara uygun olması gerekmektedir.

İkametgah değişikliği nasıl yapılır? E-devlet İkametgah, adres değişikliği, taşıma ekranı

Başvuruyu yapacak kişi Türk vatandaşı olmalı, ergin olmalıdır; aynı zamanda velayet veya vesayet altında bulunmamalıdır.

Ayrıca, 20 iş günü içinde adres değişikliği bildirimini yapmamak durumunda idari para cezası uygulanacaktır.

Pandemi cezaları iade ediliyor: Nasıl başvuru yapılıyor? - Son Dakika Ekonomi Haberleri

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK

İdari para cezası, sahte adres değişikliği bildirimlerine karşı bir önlem olarak da işlev görmektedir. Aile içindeki yetişkin bireyler birbirleri adına bildirimde bulunabilirken, 18 yaş altındaki çocuklar için veli, vasi veya yetişkin aile bireyleri başvuruda bulunabilir.

Yeni bir yerleşim yerine taşınan bireylerin bu konuda dikkatli olmaları önemlidir.

İkametgâh değişikliğinin 20 iş gününde yapılmaması durumunda, e-Devlet üzerinden kontrol edilebilecek ceza tutarı 10 bin TL'ye kadar çıkabilir.

Yasal düzenlemeye göre, belirlenen süre içerisinde adres bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişilere 451,00 TL idari para cezası uygulanırken, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunan bireylere ise 9.441,00 TL idari para cezası verilmektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.