1857'den günümüze kadınların zaferi

Sevgili okuyucularım, bildiğiniz gibi Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün. Aslında ilk yıllarda Kadınlar Günü için belirli bir tarih yoktu ve genellikle ilkbahar aylarında kutlanıyordu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, BM tarafından resmen 16 Aralık 1977 tarihinde kabul edildi. Bugün insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılıyor.

Sevgili okuyucularım, kadın hareketlerinin odak noktası olan bugünün nereden ve nasıl çıktığını bir kez daha hatırlatmak isterim:

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde bir lokma ekmek için çalışan 40 bin dokuma işçisi daha iyi hayat şartları ve daha iyi çalışma koşulları talebiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi yanarak can verdi. Bu Amerika'da bir infial yarattı. İşçilerin cenaze törenine olayı protesto eden binlerce kişi katıldı.

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonal'e bağlı kadınlar toplantısı yapılıyordu. Bu toplantıda Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınını hatırlatarak, ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Uluslararası Dünya Kadınlar Günü" olarak anılması önerisini getirdi. Clara Zetkin'in bu önerisi oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1917 Bolşevik Devrimi'nin önderi ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Lenin'in önerisiyle 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda adı "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde de anılmaya başlandı. Ardından da diğer Batlı ülkelerde daha güçlü bir şekilde gündeme getirildi. Daha sonra da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.

Türkiye, batılı ülkelerden bir hayli önde hareket etmişti. İlk önce 1921 tarihinde 8 Mart, Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1980 darbesi döneminde dört yıl kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her geçen gün daha da coşkuyla kutlanmaya devam ediliyor.

Zübeyde Hanım, Nene Hatun, Kara Fatma, Şerife Bacı, Ayşe Çavuş, Onbaşı Halide, Gördesli Mahbule, Tayyar Rahmiye, Gazi Ayşe, Tomris Hatun, Hüdavent Hatun, Aybüke... gibi isimleri yetiştiren kadınlarımızın, "Dünya Emekçi Kadınlar Günü"nü içtenlikle kutlarım...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları