104 bin liraya çıkarıldı '1 Ocak'ta devrede'

104 bin liraya çıkarıldı '1 Ocak'ta devrede'
Özellikle sosyal medya ve internet üzerinden yapılan alışverişler sonucunda birçok vatandaş mağduriyet yaşıyor. Bu tarz yaşanan mağduriyetlerin ardından vatandaş haklarını aramanın peşine düşüyor ve bu noktada da tüketici hakem heyetleri devreye giriyor.

Tüketiciye yönelik yapılan aldatma, kandırma son dönemlerde özellikle internet alışverişleri sonrasında daha da atmış durumda. Tüketici hakem heyetleri de bu konuda devreye giriyor. Vatandaş ile satıcı arasında bir köprü olan hakem heyetleri birçok soruna çözüm buluyor.

Tüketici hakem heyetlerine başvuru için her yıl yasal bir para sınırı belirleniyor. Buna göre, 2022 yılında yasal sınır 66 bin liranın altında olan anlaşmazlıklar için başvuru yapmak mümkün olurken, Resmi Gazete'de yayımlanan yeni tebliğ ile başvurularda yasal oran 58.46 artırılarak 104 bin liraya yükseltildi.

Tüketici ile satıcı arasında yaşanan uyuşmazlıklarda 104 bin liranın altında olan tüm işlemler İl ve İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılabilecek. Bu yasal sınır 1 0cak 2024 itibariyle yürürlüğe girecek.

"BÜYÜK BİR AVANTAJ"
Belirlenen yeni meblağın vatandaşlar açısından oldukça yeterli olduğunu vurgulayan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bu tutar tüketiciler için büyük bir avantaj. Çünkü bugün bir evin ihtiyacı olan beyaz eşya veya mobilya gibi yoğun kullanılan ürünlerin bedellerini rahatça karşılayabilecek bir tutar. Dolayısıyla vatandaşlar arabulucu ya da mahkeme masrafına katlanmadan sorunlarını çok kolay şekilde çözebilecekler” diye konuştu.

"ONLİNE VE ÜCRETSİZ"

Başkan Ağaoğlu; “Heyetlere kaymakama ya da il ticaret müdürlüğüne gitmeden, Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) üzerinden online ve ücretsiz olarak başvuru yapılabiliyor. Heyetlerin kararı mahkeme kararı hükmündedir.

"AZAMİ SÜRE 6 AY"

Azami 6 ay içerisinde bir karara varılır. Tüketici haksız bulunsa dahi herhangi bir fiyat yansıtılmıyor. Ancak satıcı haksız bulunursa posta masrafından bilirkişi ücretine kadar tüm masraflar tahsil edilir. Kararı beğenmeyen 15 gün içinde itiraz edebiliyor.” ifadelerinde bulundu.

ekran-goruntusu-2023-12-21-085649.png

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.