1 Eylül'de yürürlüğe giriyor: Arabadan gelinliğe hepsinde artık zorunlu!

1 Eylül'de yürürlüğe giriyor: Arabadan gelinliğe hepsinde artık zorunlu!
Kiracılar ve ev sahiplerinin arasında yaşanan sorunların önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan 'ara buluculuk' dönemi başlıyor. 1 Eylül'de yürürlüğe girecek yasada tüm kira anlaşmazlıkları masaya yatırılabilecek.

Kübra ÇELEBİ/ KAMU SON HABER

Kiracılar ve ev sahiplerinin arasında yaşanan sorunların önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan 'ara buluculuk' yasası 1 Eylül tarihinde yürürlüğe giriyor.

Zorunlu olmadığı gerekçesiyle bugüne kadar çok fazla başvuru yapılmayan yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber 4 haftada çözümlenen sonuçlara ulaşılması hedefleniyor.

Konu hakkında İzmir Tüketici Hakem Heyeti üyesi Salih Emrah Ertan ise ''Taraflar anlaşamadıkları takdirde ara buluculuk ücretini o sırada ödemezler. Davada kaybeden taraf ücreti öder. Anlaşırlarsa kanun yarı yarıya ya da farklı bir paylaşım oranında ücreti belirler" dedi.

TÜM KİRA ANLAŞMAZLIKLARINI KAPSIYOR

Öte yandan Ertan, Uygulamanın yalnızca ev ve iş yerlerindeki kira uyuşmazlıklarını kapsamadığını açıkladı. Herhangi bir malın kiralanmasıyla ilgili anlaşmazlıklarda da ara buluculuğa başvurmak gerektiğini belirten Ertan, ''Bu kanun bütün kira uyuşmazlıklarını kapsıyor. Yani bir gelinlik, tarla, araba, eşya ya da makine kiralaması gibi tüm kiralamalar bu ihtilafa giriyor. Sadece icra takibi yapıldığında ara buluculuk zorunlu değil. Bunun dışında sulh hukuk mahkemesinde görülecek bütün kira bedelinin belirlenmesi, tespiti, tahliye, kira alacağı uyarlama, fesih gibi tüm davalar ara buluculuğa giriyor. Ara bulucu tarafsız şekilde tarafları bir masada buluşturan, aralarındaki ihtilafı ortaya koyup içerdeki niyeti çıkartan, birbirleriyle görüşmelerini ve uzlaşmalarını sağlayan bir sistemdir" ifadelerini kullandı.

Ara buluculuk sayesinde sorunların 4 haftada sonuçlanacağını ekleyen Ertan, kumandanın tarafların elinde olduğunu belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.