Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Zengezur Koridoru ve Fuzuli Havaalanı

Adına Nahçıvan Koridoru da dediğimiz Zengezur Koridoru, Türkiye ile Türk Dünyası arasında önemli bir geçiş yoludur. İlk kez,  İstiklâl Savaşı kahramanlarımızdan Şark (Doğu) Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa tarafından önemine dikkat çekilmişti.

Zengezur, bir zamanlar Müslüman Türk nüfusun yoğun yaşadığı tarihi Azerbaycan toprağıydı. 1920'li yıllarda Türk Dünyası arasında köprü vazifesi gören bu topraklar, Sovyetler Birliği'nce Ermenistan'a bağlandı. Aslında bugün de Ermenistan'ın sınırları dahilinde bulunuyor. Zengezur'un Ermenistan'a verilmesiyle Azerbaycan Nahçıvan'la kara bağlantısını kaybetmişti. Bu durum Türkiye'nin de garantörü bulunduğu Nahcivan ile Azerbaycan'ın batı kısımları arasında doğrudan kara bağlantısını kapatmıştı. Dolayısıyla Türkiye, Nahcivan, Azerbaycan ve Türk Dünyası arasında bir çıban başı oldu. Ankara ve Bakü yönetimine her zaman zorluk yaşatan bir olaydı. Ancak, 44 günlük savaşta Ermenistan'ın yenilgiye uğratılmasıyla imzalanan ateşkesin 9. maddesi Zangezur bölgesinde kurulacak ulaşım koridorlaruna izin veriyordu. Böylece Edirne'den Urumçi'ye kadar kesintisiz ulaşım sağlanabilecek, Türkiye ile Türk Dünyası'nın kucaklaşması da gerçekleştirilebilecek.

Azerbaycan, kara ve demir yolu ulaşımının yapılacağı Zengezur koridorunun hayata geçmesi için Türkiye'nin desteği ile bu topraklarda hızla başladığı projeleri yoğun şekilde sürdürüyor. Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantı süratle hayata geçiriliyor.

Son olarak da; geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in açılışını birlikte yaptığı Fuzuli Uluslararası Havalimanı Karabağ'ın dünyaya açılan bir kapısı oldu. Fuzuli Uluslararası Havalimanı 8 ayda tamamlandı.

Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı topraklarda inşa ettiği ilk havalimanı, iki kardeş devlet başkan tarafından törenle hizmete girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fuzuli Uluslararası Havalimanı'na inen ilk devlet başkanı oldu.

Havalimanının pisti 3 bin metre uzunluğunda, 60 metre genişliğinde. Terminali saatte 200 yolcuya hizmet verecek kapasiteye sahip. Büyük kargo uçakları dahil tüm geniş gövdeli uçaklar Fuzuli Havalimanı'nda rahatlıkla iniş ve kalkış yapabiliyor. Otomatik sistemlerle donatılmış, uluslararası sivil havacılık ve taşımacılık standartlarına uygun kontrol kulesine sahip havalimanının inşaatında Türk şirketleri de yer aldı.

Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov'un 16 Ekim'de imzaladığı kararname ile Fuzuli Havalimanı'na, "uluslararası havalimanı" statüsü verilmesi ve bu konuda ilgili uluslararası kuruluşlara bilgi gönderilmesi yönünde karar aldı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havalimanını FZL kodu ile uluslararası havalimanları listesine aldı.

Uluslararası uçuşların da yapıldığı havalimanının bölgedeki turizm ve ticaretin gelişmesine katkı sunması bekleniyor.

Karabağ'ın sembol kenti Şuşa'ya gidecek turist kafileleri de Fuzuli Havalimanı üzerinden taşınacak. Havalimanı Şuşa'ya yaklaşık 100, başkent Bakü'ye yaklaşık 300 kilometre mesafede yer alıyor.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, inşaat sürecinde havalimanına gerçekleştirdiği ziyaretlerden birinde, "Havalimanı inşaatı bu yıl başladı. O zaman demiştim ki Fuzuli Uluslararası Havalimanı bu yıl açılacak. Belki de dünyada hiçbir havalimanı bu hızla inşa edilmemiştir. Pist hazır. Son hazırlıklar yapılıyor. Bu havalimanı Karabağ'ın hava kapısıdır" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev, Zengilan'da Dost Agropark Akıllı Tarım Kampüsü Faz 1'in de temelini atarak, ekonomik kalkınmanın yolunu açtı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları