Zamlar vatandaşın sofrasına düştü

Zamlar vatandaşın sofrasına düştü
Açıklanan TÜİK verileriyle vatandaş karnını doyurma derdine düştü.

Asal Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, Türkiye genelinde 26 ilde gerçekleştirdiği 2 bin 600 kişilik bir örnekleme dayalı 'ekonomi' anketinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. 18 yaş ve üzeri 2 bin 600 kişiyle yapılan ankette, Türkiye ekonomisiyle ilgili halkın görüşleri ve öncelikleri sorgulandı. Katılımcılara "Sizce şu anda Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu nedir?" sorusu yöneltildi.

grocery-shopping-getty.jpeg

Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 30,5'i "Gıda ürünleri fiyatlarındaki artış" sorununu Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu olarak belirledi. Gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarını yüzde 14,7 ile doğalgaz, elektrik ve su fiyatlarındaki artışlar, yüzde 12 ile kira, ev, ve araç fiyatlarındaki artışlar takip etti. Kirayı yüzde 10,2 ile yüksek enflasyon, yüzde 8,3 ile akaryakıt fiyatlarındaki artış, yüzde 5,5 ile faizlerin yüksekliği, yüzde 5 ile borsa, yüzde 2,2 ile TL'nin değer kaybetmesi, yüzde 1,5 ile vergi oranlarının yüksek olması izledi.

gettyimages-453963935-1536x1024.jpg

Gıda ürünleri fiyatlarında yaşanan artışın özellikle son dönemlerde halkın sofrasını olumsuz etkilediği görülüyor. Dünya genelinde gıda fiyatları son 27 ayın en düşük seviyesinde seyrederken, Türkiye'de bu fiyatlar 36 aydır artış trendini sürdürüyor.

gida-zehirlenmelerine-karsi-oneriler-2.jpg

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türk-İş'in eylül ayına ilişkin verileri, halkın gıda fiyatlarının artışıyla mücadele ettiğini gösterdi. TÜİK'in eylül ayı verilerine göre, gıda enflasyonu yüzde 75,14 olarak kaydedildi. 2005 yılında yüzde 4,5 olan gıda enflasyonu, 2023'te yüzde 75,14 seviyesine yükseldi. Türk-İş'in eylül ayına dair Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması ise gıda fiyatlarının aylık yüzde 9,31, yıllık yüzde 84,04 arttığını gösterdi.

tursuluklar-pazar-tezgahlarini-susledi-5.jpg

TÜİK'in son açıkladığı tüketim harcamaları istatistiklerine göre, en zengin yüzde 20'lik kesim, tüketim harcamalarının yüzde 16,6'sını gıda için ayırırken, en yoksul yüzde 20'lik kesimin gıdaya ayırdığı pay yüzde 35,8'e kadar yükseldi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.