Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Zaferler ay'ı Ağustos!

Ağustos ay'ı Türk Milleti'nin zaferler aydır. Gerçi Türk Milleti için hemen hemen her ay zaferlerle doludur, ama Ağustos ay'ı bir başkadır. Gelin buna birlikte bir göz atalım:

*) Malazgirt Meydan Savaşı: 26 Ağustos 1071 tarihi Türk'ün mührünü Anadolu'ya bastığı tarihtir. 26 Ağustos 1071 tarihinde, Büyük Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan ile Bizans İmparatoru IV. Romen Diyojen Malazgirt Ovası'nda büyük bir savaşa tutuştu. Savaş Selçukluluların zaferi ile sonuçlandı. Malazgirt Meydan Savaşı, "Türklere Anadolu'nun kapılarını ardına kadar açan savaş"tır.

*) Otlukbeli Savaşı:11 Ağustos 1473 tarihinde Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet ile Akkoyunlu Sultanı Uzun Hasan arasında Otlukbeli ovasında yapıldı. İki Türk Sultanı arasında yapılan bu meydan savaşının kazananı galibi Fatih Sultan Mehmet oldu. Otlukbeli Savaşı, tarihçilere göre 15. yüzyılın en büyük savaşı olarak kabul edilir.

*) Çaldıran Meydan Savaşı ise,  23 Ağustos 1514 günü Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim ile Safevi hükümdarı Şah İsmail arasında yapıldı. Çaldıran Ovası'nda yapılan bu savaş Yavuz'un

başında bulunduğu Osmanlı Ordusu'nun zaferiyle sonuçlandı.

*) Mercidabık Zaferi: Yine Yavuz Sultan Selim, Mısır sınırına dayanan Osmanlı Ordusu, Mısır sınırına dayanmıştı. 18 Ağustos 1516'da Mısır Sultanlığı'na bağlı  Antep,19 Ağustos 1516'de de Besni kaleleri birer gün arayla teslim aldı. Ardından asıl savaş 24 Ağustos 1516'da Mercidabık'da gerçekleşti. Mısır Ordusu, Osmanlılar'a direnemedi. Mısır hükümdarı Gansu Gavri ölü ele geçirildi.

*) Belgrad'ın Fethi: I. Süleyman'ın Macaristan Kralı II. Lajos'a gönderdiği elçinin hakaret görüp katledilmesi ve ardından Macar kuvvetlerinin Knin'i ele geçirmesi üzerine Sultan Süleyman, Belgrad üzerine sefer düzenledi. Osmanlı Ordusu, bir ay kuşatma sonrasında 29 Ağustos 1521'de Belgrad'a girdi. Belgrad'ın yanı sıra Böğürdelen, Zemun ve Salankamen kentleri de Osmanlı topraklarına katıldı.

Mohaç Zaferi: 29 Ağustos 1526'da Osmanlı İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı orduları karşı karşıya geldi. Bu savaştan da 2 saatte zaferle çıkan Osmanlı Ordusu, Macaristan'ın büyük bölümünü de hakimiyeti altına aldı. 2 saat süren Mohaç Savaşı, Dünya'da en kısa sürede en ağır yenilgiyle sonuçlanan savaş olarak tarihe geçti.

*) Kıbrıs Seferi: Kaptan-ı Deryâ Kılıç Ali Paşa, 13 Haziran 1572'de büyük bir donanmayla İstanbul'dan ayrıldı. Osmanlı Donanması 1 Ağustos 1571'de Akdeniz'de sancak gösterdi. Müttefik haçlı donanması, Osmanlı Donanması'nın karşısına çıkmaya cesâret edemedi. İttifaktan ayrılan Venedik, Fransa aracılığıyla barış istedi. 7 Mart 1573'te imzâladığı antlaşma ile Kıbrıs'ın Osmanlı Devletine âit olduğunu kabul etti, yüklü miktarda da savaş tazminatı verdi.

Ağustos ay'ı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu sağlayan Milli Mücadele'de de iki zafere daha şahit oldu.

*) Sakarya Meydan Savaşı: Yunan Ordusu, 23 Ağustos 1921 günü Sakarya Irmağı'nın gerisinde bulunan Türk mevzilerine saldırıya geçti. Yunan saldırıları Mehmetçik tarafından ağır kayıplar pahasına durduruldu. Takviye edilen Yunan kuvvetleri Polatlı'ya kadar yaklaştı. Bazı yerlerde Türk savunma hatları yarıldı, birlikler arasında bağlantı koptu. Türk ordusu yer yer geri çekilmek zorunda kaldı. Bunun üzerine müdahale eden Başkomutan Mustafa Kemal yeni bir taktik ortaya atarak;  "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır" diyerek, cephe savaşı yerine, vatan toprağının karış karış savunulmasını istedi. Bu emri alan Mehmetçik, vatan toprağını karış karış  savunma savaşını başlattı. Böylece Yunan Ordusu Sakarya Meydan Savaşı'nda büyük kayıplara uğratılarak saldırı gücünden yoksun bırakıldı.

*) Başkomutanlık Meydan Savaşı: Kütahya'ya bağlı Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922'de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen Büyük Taarruz adı verilen savaş; Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından şahsen yönetildiği için Başkomutanlık Meydan Savaşı olarak da anılır. İstiklal Savaşı'nın Türk zaferiyle sonuçlanmasını sağlayan ve Anadolu'nun bir Türk yurdu olduğunu kanıtlayan bir savaştır. 26 Ağustos 1922'de Afyonkarahisar - Kocatepe'de başlayan Büyük Taarruz ile açılmış ve 9 Eylül 1922'de Türk Ordusu'nun İzmir'e girip Yunan Ordusu'nu denize dökmesiyle sonuçlanmıştır.

Bütün bu savaşlarda canını ve kanını bu millet için esirgemeyenleri rahmet, mücadele edenleri de minnetle anıyoruz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları