Yüksek Seçim Kurulu'ndan seçmen kütüklerine ilişkin karar Seçim tarihi 31 Mart 2024 oldu

Yüksek Seçim Kurulu'ndan seçmen kütüklerine ilişkin karar Seçim tarihi 31 Mart 2024 oldu
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi'ne ilişkin seçmen kütükleri hakkındaki değişiklik kararlarını açıkladı. Seçim tarihi 31 Mart 2024 Pazar günü olarak kesinleşti.

Resmi Gazete'de yer alan 1 Ekim 2023 tarihli Yüksek Seçim Kurulu kararına göre, yerel seçimin 31 Mart 2024'te yapılması kararlaştırıldı.

YSK'nın seçim günü kararında "1 Ocak seçin sürecinin başlangıç tarihidir. Aynı yılın Mart ayının son Pazar günü oy verme günüdür" denildi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi'ne ilişkin seçmen kütükleri hakkındaki değişiklik kararlarını açıkladı.

18 MART 2024 YSK YEREL SEÇİM SÜRECİ KARARLARI

ysk1ic.jpg

ysk2ic.jpg

ysk3ic.jpg

YSK'nın yerel seçim sürecine ilişkin 8 karar maddesi ve 3 ek maddesi açıklandı.

YSK'nın 2024 Mart Yerel Seçimleri'ne ilişkin değişiklik kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

YÜKSEK SEÇİM KURULU SEÇMEN KÜTÜKLERİ DÜZENLEMESİ

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ile İhtiyar Heyeceti seçimleri hakkında kanun uyarınca yapılacak mahalli idareler genel seçimlerinde yerleşim yerleri ve adreslere göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden üç ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılır.

Hükmünün 2024 Mart ayının son pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde nasıl uygulanacağı hususunda Başkanlık Makamının 19. 07. 2023 tarihli teklifi ile sunulan Yüksek Seçim Kurulu'nun 19. 07. 2023 tarihle ve 2023/13347 sayılı kararı ile oluşturulan Komisyon çalışmalarını tamamlamış olmakla konu incelendi.

EKLENEN MADDELER

-Yerleşim adresine göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden üç ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme işlemi yapılır.

-Kütük düzenlemesi nedeni ile seçmen hiçbir şekilde oy kullanma hakkından yoksun bırakılamaz. Adresi kapanmış olması sebebi ile adres kayıt sisteminde görünmeyenler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden adres kayıt sisteminde bulunan en son geçerli adres kayıt bilgileri kapsamında seçmen kütüğüne kaydedilir.

-Muhtarlık bölgesi askı listelerinin askı süresi içinde bir seçim çevresinden diğerine yapılan seçmen nakil işleri hakkında seçim kurulu başkanı tarafından itiraz üzerine veya nakil işleminin şüpheli bir girişim olduğu kanaatine varılması üzerine yapılacak araştırma ve inceleme neticesinde nakil işlemlerinin kabul edilmemesi halinde seçmen kaydı dondurulamaz ve bir önceki kayıtlı adreste seçmen kaydı devam eder.

.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.