Yüksek kiralara yasal düzenleme geliyor

Yüksek kiralara yasal düzenleme geliyor
Yüksek kira bedellerinin önüne geçebilmek için yasal düzenlemeler geliyor.

Sabah Gazetesi - Türkiye'deki en büyük sorunlardan biri olarak görülen yüksek kira bedelleri ile ilgili yeni yasal düzenlemeler geliyor. Çevre, Adalet ve Ticaret bakanlıkları, kira fiyatları ve artış oranları ile ilgili yeni düzenlemeler üzerine yoğunlaşmış durumda.

Büyükşehirde çalışan memurlara il ve ilçelere göre kira katkısı planlanıyor. Bu destekten kamuda çalışan kadrolu, sözleşmeli memur ve kamu işçilerinin yararlanması bekleniyor. Ortalama kiralar üzerinden geçinme endeksi oluşturulacak.

ARABULUCU ZORUNLU HALE GELİYOR

Adalet Bakanlığı'nın koordinasyonunda kira artışı konusu üzerine yasal düzenlemeler geliyor. Gelecek yasal düzenlemeyle kira artışlarına karşı "hapis, adli para ya da para cezası" olmak üzere 3 alternatif üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Kiracı ve ev sahibi sorunlarının önüne geçebilmek adına 1 Eylül'den itibaren arabulucuya gitmek zorunlu hale geliyor. Bu tarihte kira kaynaklı ihtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek zorunda olup daha sonra dava açılabilecek.

Bu davada kira bedeli yüzde 25 sınırı uygulanmadan belirlenir. Kira bedeli belirlenirken TÜFE12 aylık ortalamaya göre değişim oranı, kiralanan konutun emsal bedeli esas alınıyor.

ŞİKAYETLER ÇOĞALDI

Deprem felaketinden sonra özellikle CİMER'e olmak üzere birçok şikayet alındı.

Fahiş artış isteyen ev sahiplerinin yeni oyunu kiranın yatırılmadığını öne sürmek için banka hesaplarını kapatıyor. Sözleşmedeki banka hesabının kapatılması durumunda kiracıya yeni hesabın bildirilmesi zorunluluğu bulunuyor. Ev sahibinin paylaşmaması durumunda kiracı posta yoluyla ödeme hakkına yapabiliyor. Kiracının mahkemeye başvurup ödeme tayin yeri de isteme hakkı da bulunuyor.

ÖNCELİK AYNI KİRACIDA

Borçlar Kanunu uyarınca yeniden inşa ve imar amaçlı boşaltılan taşınmazlarda bu işlemler bittikten sonra öncelikle aynı kiracıya teklif götürülür. Ev sahibi taşınmazı başkasına kiraya verirse eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzerde tazminat ödemekle yükümlü olur.

YÜZDE 25 SINIRI

Kiralık mülklerde yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir defa olmak üzere gerçekleşebiliyor. Normalde kiralara yapılan zam oranı bir önceki yılın kira tutarına ve son 12 ayın TÜFE'sine göre belirleniyor.

Geçen yıl temmuz ayında yapılan düzenlemeyle yüzde 25 sınırı getirildi. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanmasına izin verilmiyor.

Ev sahibine bir yıllık kira sözleşmesi bitince "süre bitti" diyerek evden, işyerinden çıkarma hakkı verilmiyor. Ev sahibi kiracıyı 10 yıllık sürenin sonunda yasal olarak tahliye edebiliyor. Bunun için de sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmesi gerekiyor. "Gereksinim" adı altında tahliye edilen konutun başkasına kiraya verilmesi halinde kiracıya ev sahibine tazminat davası açma hakkı doğuyor.

Gereksinim veya yeniden imar, inşa amaçlı boşaltılan konutlara 3 yıl süreyle kiralama yasağı veriliyor. Bu tahliye durumunda 3 yıl içinde ev sahibi haklı durumda değil ise sadece kendi kiracısına tekrar teklifte bulunabiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.