YKS'ye hazırlanan gençler için...

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 15-16 Haziran 2019 tarihlerinde gerçekleşecek. Son 1 ayın iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar öğrencilere şu tavsiyelerde bulunuyor:

Hazır havalar ısınmışken güzel havaların keyfini mi çıkaralım yoksa ders çalışmaya devam mı edelim? Belki üniversite adaylarının çoğu tam olarak böyle keskin bir ikilemde kalmıyor ama herkes için güzel havalarda ders çalışmak zor geliyor. Son birkaç hafta önemli ve iyi değerlendirmek gerekiyor. Şimdiye kadar konulara çalıştınız, bol bol soru çözdünüz şimdi son günlerde hızınızı artırmanın tam zamanı...

Günleri saymak yerine, zamanınızı değerlendirin: Artık günleri, saatleri saymak yerine kalan zamanı en verimli nasıl değerlendireceğinizi planlamalısınız. Moral bozmak yok, 'Az zaman kaldı yetiştiremeyeceğim, olmayacak' gibi olumsuz cümleler kurmak yerine elimden gelenin en iyisini yapacağım ve 'Hedefime ulaşacağım' gibi olumlu cümlelerle kendinizi motive edebilirsiniz.

Konu tekrarı yapın: Öğrenemediğiniz sizi zorlayan bir konu varsa en baştan bir konu öğrenmek yerine bildiğiniz konular üzerinden tekrarlar ve soru çözümleri ile devam edebilirsiniz. Sınavda sorumlu olduğunuz alanlarla ilgili derslerde her gün için dengeli bir şekilde konu tekrarları ve soru çözümleri yapabilirsiniz.

Doğru-yanlış kontrollerinizi mutlaka yapın: Deneme sınavları ve çözdüğünüz her test sonrasında mutlaka doğru-yanlış kontrollerini yapın. Yanlış yaptığınız soruları biraz daha irdeleyin, neden yanlış yaptınız? Dikkat eksikliği mi? Konu eksikliği mi? Dikkat eksikliğiniz varsa o konuyla ilgili biraz daha soru çözümü yapabilirsiniz. Konu eksikliğiniz varsa vakit kaybetmeden bu konu eksiğinizi tamamlayabilirsiniz.

Bol soru çözmek, sorulara hâkim olmanızı sağlayacak: Bu dönemde ne kadar çok soru çözerseniz (günlük kendiniz için ideal soru sayısının her gün üstüne çıkarak) sınavla ve sorularla ilgili refleksleriniz gelişir. Soru çözümü arttıkça gördüğünüz soru kalıpları da fazlalaşır. Bu da konuyla birlikte sorulara daha iyi hâkim olmanızı sağlar.

Sınavla ilgili konuşmak kaygıya neden oluyor: Son olarak sınavın tarihi ve saati belli... Sınavla ilgili sürekli konuşmak hem sınava farklı anlamlar yüklemenize hem de kaygınızın artmasına neden olur. Sınavla ilgili olumsuz konuşmalar yerine arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde keyifli bir zaman geçirebilirsiniz ya da iyi olduğunuz konularda birbirinize destek olarak eksikliklerinizi tamamlayabilirsiniz. Şimdiden hepinize başarılar dilerim...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları