Yiyeni 10 yaş gençleştiriyor: 23 bin dönümlük arazide hasadı sürüyor

Yiyeni 10 yaş gençleştiriyor: 23 bin dönümlük arazide hasadı sürüyor
Birçok faydası bulunan bademin hasadı Elazığ'da 23 bin dönümlük arazide devam ediyor.

Elazığ genelinde bazı bölgelerde badem hasadı biterken bazı bölgelerinde ise yeni başladı. Toplanan bademler bir dizi işlemden geçiriliyor. Önce soyulup sonra dinlendirilen bademler, ardından kabukları kırılıp satışa hazır hale getiriliyor. Elazığ Valisi Ömer Toraman, Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Şiş, tarla sahipleri ve vatandaşların katılımıyla, 300 dönümlük arazi üzerinde badem hasadı etkinliği düzenlendi.

aw045575-03.jpgİl genelinde badem hasadına başladıklarını aktaran Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, "İnşallah bu sene bol ve bereketli bir hasat sezonu bekliyoruz. 2022 yılında ilimizde yaklaşık 23 bin dekarlık tarım arazisinde badem hasadı gerçekleştirilmişti. İlimizde şuan da 472 bin adet badem ağacı mevcut. Üretim bakımından 2022 yılı içerisinde gerçekleşen miktar 3 bin 250 ton olarak kendini gösterdi. İlimiz badem üretimi bakımından ülkemizdeki iller arasında önemli iller arasında 19’uncu sırada yer aldı. İnşallah 2023 sezonunda üretim miktarımız biraz daha artacak. Bu sene yüzde 30’luk bir artış öngörüyoruz. Bu sene rekolte tahminimiz inşallah yıl sonu itibariyle 4 bin 200 ton olarak hedefliyoruz.

aw045575-02.jpgİlimizde badem yetiştiriciliğinin çok yoğun olarak yapıldığı yerler özellikle merkez ilçeler, Ağın ve Keban ilçelerimizde çok yoğun bir şekilde badem yetiştiriciliği yapılmaktadır. Merkez ilçelerimizde 8 bin 700 dekarlık alan tarım arazisiyle birinci sırada yer alıyor. Badem üretimi, her üreticinin yüzünü güldürmesi hem de ülkemizdeki kuruyemiş sektörünü destekleme bakımından oldukça önemli bir üründür. İlimizdeki badem ve ceviz ürünlerinin her geçen gün arttırılarak genişletilmesi ve üretimin arttırılması bakanlığımızın öncelikleri arasındadır” ifadelerine yer verdi.

aw045575-04.jpgTarla sahibi Cemil Baytaş, 12 bin kök badem ağacının bulunduğunu dile getirerek, “Bu sene ürün daha iyi. Bundan sonraki senelerde daha iyi olacak inşallah” dedi.

aw045575-05.jpg

Badem, badem ağacından elde edilen bir tohum türüdür. Kan basıncından kolestorele kadar birçok hastalığın tedavisinde takviye bir besin maddesi olarak tüketilen badem içeriğindeki zengin lif oranı, vitaminler ve mineraller ile sağlıklı beslenmede ön plana çıkıyor.

Bademin faydaları saymakla bitmez. Günde bir avuç badem tüketirseniz işte yararları...

  • Kan şekerini düzenler
  • Kan basıncını düşürür
  • Cildi korur
  • Kalp hastalığı riskiniz azaltıyor
  • Zayıflamaya yardımcı oluyor
  • Kemikleri güçlendiriyor
  • Damar sertliğini önlüyor

aw045575-07.jpg

aw045575-06.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.