Yılın ilk 3 ayında 119 milyon dolarlık kripto para çalındı

Yılın ilk 3 ayında 119 milyon dolarlık kripto para çalındı
2023'ün ilk çeyreğinde gerçekleştirilen kripto para hırsızlıklarının bilançosu belli oldu. Crystal Blockchain tarafından yayımlanan rapora göre, bilgisayar korsanları 2023’ün ilk çeyreğinde 119 milyon dolarlık kripto para çaldı.

Merkeziyetsiz finans ve blokzinciri ekosistemindeki hızlı büyüme siber saldırganların dikkatinden kaçmadı. 2023’ün ilk çeyreğinde gerçekleştirilen kripto para hırsızlıklarının bilançosu, yayımlanan yeni bir raporla belli oldu. Crystal Blockchain tarafından hazırlanan rapora göre siber saldırganlar, 2023’ün ilk çeyreğinde 19 ihlal gerçekleştirdi ve bu ihlallerde toplamda 119 milyon dolar değerinde kripto para çalındı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Gate.io Türkiye İş Geliştirme Direktörü Didem Gülyuva, “Kripto para ekosisteminde güven, 2022’de yaşanan olumsuzluklar ve arka arkaya gelen ihlal haberleriyle sarsıldı. 2023’ün ilk çeyreğinde de benzer olayların devamı, yatırımcılar için güvenli kripto para platformlarını kritik hale getiriyor.” ifadelerini kullandı.

TEK SALDIRIDA 1 MİLYON DOLARLIK NFT KAYBEDİLDİ

Raporda, bu yıl şimdiye kadarki en büyük kimlik avı saldırısında, ocak ayı sonlarında NFT koleksiyoneri Kevin Rose’un kişisel NFT cüzdanının ihlalinin yaklaşık 1 milyon dolar değerinde bir kayıpla sonuçlandığını ortaya koydu. Öte yandan geçtiğimiz yıl 199 farklı siber güvenlik ihlalinde çalınan toplam miktarın 4,17 milyar dolar olduğu görüldü.

Kripto ekosistemi daha çok kişi tarafından benimsendikçe kötü niyetli saldırganların da bu genişlemeden pay almak için farklı yöntemler denediğini söyleyen Didem Gülyuva, “Bu bazen organize bir manipülasyon, kimi zaman da basit bir kimlik avı saldırısı olabiliyor. Öte yandan hacker grupları, NFT pazaryerlerine, yeni DeFi projelerine ve güvenlik açısından yetersiz kripto para borsalarına yönelik saldırılar düzenleyebiliyor. Olası bir siber saldırıda kayıp yaşamak istemeyen kripto para yatırımcılarının alım satım ve kripto işlem platformu seçerken güvenlik konusuna ayrıca dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

13 KAT DAHA FAZLA SALDIRIYA UĞRAYAN MERKEZİYETSİZ BORSALAR OLDU

Söz konusu rapor, saldırıların çoğunlukla merkeziyetsiz protokolleri hedeflediğini de gösterdi. Merkeziyetsiz finans protokolleri, 2022’de merkezi borsalara kıyasla 13 kat daha fazla saldırıya uğradı. 2023’ün ilk çeyreğinin en büyük DeFi ihlali ise şubat ayında Bonq DAO’ya yönelik saldırı olarak tanımlandı. Bonq DAO saldırısını Platypus Finance protokolüne yönelik ihlal izledi. Merkeziyetsiz finans sektörü içinde merkezi borsalara ve özerk organizasyonlara yönelik tartışmaların sürdüğünü belirten Didem Gülyuva, “Her koşulda merkezi borsalar, bireysel yatırımcı gözünde, bir muhatap bulabileceği inancıyla daha güvenli bir ortam sunuyor. Gate.io olarak kendi geliştirdiğimiz ticaret sistemini kullanıyor, üçüncü taraf bulut güvenlik savunma hizmetleriyle platformumuzu güçlendiriyoruz. Gate.io altyapısını Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS), Anti-DDOS Saldırısı, Web Uygulaması Güvenlik Duvarı (WAF) ve DNS güvenliği odaklı koruma sistemleriyle siber saldırı tehditlerine bağışık hale getiriyoruz. Dahili koruma ve erişim kısıtlaması politikalarımızla iç tehditlere yönelik riskleri de azaltıyoruz” dedi.  (DHA)

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.