Yeşil çayla ilgili gerçekler gün yüzüne çıktı 'Artık içerken 2 kez düşüneceksiniz

Yeşil çayla ilgili gerçekler gün yüzüne çıktı 'Artık içerken 2 kez düşüneceksiniz
Son dönemlerde sık sık gündeme gelen yeşil çay ve faydaları hakkında bilinmeyen gerçekler gün yüzüne çıktı.

Son dönemde sağlık sektöründe online platformlar aracılığıyla popüler hale gelen ancak siyah ve yeşil çay arasında herhangi bir fark olmadığı, hatta kafeinin bazı ilaç kullanımı gerektiren hastalıklara bile iyi geldiği yönünde yapılan açıklamalara karşı Prof. Dr. Okan Yıllar'dan uyarı geldi. Yıllar, "Medyatik olmak adına yapılan genel geçer sağlık açıklamalarının sakıncalı sonuçlar doğurabileceğini" belirtti.

Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte birçok sektörden uzmanlar bilgilendirme ve merak edilen soruları cevaplamak amacıyla paylaşımlarda bulunuyor. Özellikle sağlık sektöründen yapılan paylaşımlar daha geniş kitlelere ulaşıyor.

yesil-cay-icmek-zararli-mi-fotograflar-1-gelgez-700x420.jpgAncak Prof. Dr. Okan Yıllar, sağlık konularının genel geçer kavramlarla ele alınmaması gerektiğini vurgulayarak, özel durumları olan ve ilaç kullanımı gereken hastaların bu açıklamalara dahil edilmemesi gerektiğini belirtti. Geçtiğimiz günlerde kafein içeren çay ve kahvenin birçok rahatsızlığa iyi geldiğine dair yapılan yorumlara karşı da Yıllar, "Medyatik olmak adına sağlıkla ilgili sakıncalı açıklamalardan kaçınılmalı. Kafein herkese her durumda iyi gelmeyebilir. Kişilerin özel sağlık durumları baz alınarak konuşulmalıdır" dedi.

yesil-cayin-12-faydasi-9396-1.jpgİstanbul Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Yıllar, yapılan açıklamaları eleştirerek, "Siyah ya da yeşil çay arasında renk dışında çok da bir fark olmadığını" belirtti.

ekran-goruntusu-2024-02-15-145839.pngYıllar, çayın ya da kahvenin insan sağlığına büyük fayda sağlamadığını, sadece alışkanlık olduğunu ifade ederek, herhangi bir zararı olmadığını ancak istediği kadar tüketilmesinin de önerilemeyeceğini söyledi. Ayrıca, kafeinin herkes için uygun olmadığını ve bazı rahatsızlıkları tetikleyebileceğini belirtti. Özellikle, özel sağlık durumu olan kişilerin ve ilaç kullananların bu açıklamalardan etkilenmemesi gerektiğini vurguladı.

ekran-goruntusu-2024-02-15-145851.png

Prof. Dr. Yıllar, "Kafein vücuttan uzun süre atılamaz" diyerek, kafeinin vücuttan atılma sürecinin uzun olduğunu belirtti. Son olarak, insanların sağlıkla ilgili açıklamalara doktorlarına danışmadan inanmamaları gerektiğini ve özellikle ilaç kullanan ya da özel sağlık durumu olan kişilerin kendi hekimlerine danışmadan tedavilerinde değişiklik yapmamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

ekran-goruntusu-2024-02-15-145916.png

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.