"Yerli esnaf tükeniyor, yabancılar bayram ediyor"

"Yerli esnaf tükeniyor, yabancılar bayram ediyor"
Bakan Pekcan, 2019 yılının ilk 7 ayında 7.837 adet yerli şirketin kapandığını, ülkemizde tamamının yabancı uyruklulara ait olan 8.661 adet şirketin kurulduğunu açıkladı.

"Yerli esnaf tükeniyor, yabancılar..."

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in 2019 yılı itibarıyla kapanan, devredilen ve birleşen yerli ve yabancı firma sayısına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine yanıt Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan geldi.

"KAPANMA NEDENLERİ NEDEN AÇIKLANMIYOR?"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer yanıtlanması istemiyle, "2019 yılı an itibariyle kapanan, devredilen, birleşen yerli firma sayısı (isimleriyle beraber) kaçtır? Devredilme, birleşme ve kapanma gerekçeleri ayrı ayrı olmak üzere nedir? 2019 yılı an itibariyle kapanan, devredilen, birleşen yabancı firma sayısı (isimleriyle beraber) kaçtır? Devredilme, birleşme ve kapanma gerekçeleri ayrı ayrı olmak üzere nedir? 2019 yılı an itibariyle Türkiye'den çekilen yabancı firma sayısı kaçtır? Çekilme sebepleri ayrı ayrı olmak üzere nedir?" şeklindeki sorularını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a yöneltti. Cevap, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan geldi. Bakan Pekcan, 2019 yılının ilk 7 ayında kapanan, devredilen ve birleşen yerli ve yabancı firma sayılarını açıkladı ancak isimler ve kapanma sebepleri sır olarak kaldı.

"YABANCILAR ÜLKEMİZE KÖK SALIYOR"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in yazılı soru önergesine yanıt Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan geldi. Bakan Pekcan, "Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) verilerine göre ülkemizde 01.01.2019 - 29.07.2019 tarihleri arasında;

Kurulan şirket sayısı: 47.078 adet,

Kapanan şirket sayısı: 7. 837 adet,

Birleşme işlemi ile başka şirkete devir olan şirket sayısı: 853 adet,

Birleşme işlemi ile başka şirketi devir alan şirket sayısı: 763 adet,

Ortaklarının tamamı yabancı uyruklu olarak ise;

Kurulan şirket sayısı: 8.661 adet,

Kapanan şirket sayısı: 871 adet,

Birleşme işlemi ile başka şirkete devir olan şirket sayısı: 25 adet,

Birleşme işlemi ile başka şirketi devir alan şirket sayısı: 41 adet, olduğu tespit edilmiştir" yanıtını verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2018 yılında başlayan krizin firmalar ve şirketler üzerinde etkisinin görüldüğünü ve ülkemizin önemli şirketlerinin Konkordato başvurusu yaptığını hatırlattı. Gürer, "Binlerce işçinin işsiz kalıp, önemli şirketlerin kapanma ve el değiştirme süreci yaşadığı süreçte bile sadece pembe tablo çizmekle meşgul bir ekonomi anlayışı ile sorunlar çözüm bulmaz. Yapısal sorunlardan öte yaşanan krizin etkilerini aşacak desteklerin işletmelere verilmesi gerekir. Üretimi artırmak ve maliyetleri düşürmek için işletmelere katkı gerekir ancak seçimden sonra yapılan zamlar dahi işletmeleri doğrudan etkilemektedir. Bir an önce israftan vazgeçip gereksiz harcamalardan kaçınarak sorunlarla mücadele gerekir. AKP iktidarı, sorunun büyük ve derinliğine rağmen, gerekli ve ihtiyaç olan düzenlemelerde dahi yetersiz kalmaktadır. Elektrik ve doğal gaz zamları, akaryakıt fiyatları her kesimi mağdur etmektedir" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.