Yeni gelin baklavası nasıl yapılır? Herkesin soracağı o tarif..

Yeni gelin baklavası nasıl yapılır? Herkesin soracağı o tarif..
''Gelinim Mutfakta'' programından sonra herkesin arattığı yeni gelin baklavası tarifi püf noktalarıyla haberin detaylarında...

Baklava, Orta Doğu ve Akdeniz bölgelerine özgü popüler bir tatlıdır. Dini bayramlarda ya da özel günlerde Türk mutfağının vazgeçilmez ikramlıklarındandır. İnce tabakaların ve iç malzemelerin birleşimi, tatlıyı hem lezzetli hem de çıtır bir hale getirmektedir. Ev yapımı baklava zahmetli olsa da, bu tarifi denedikten sonra dışarıda yiyemeyeceksiniz. Yeni gelin baklavası nasıl yapılır? İşte detaylar....

whatsapp-image-2023-11-04-at-04-53-19.jpeg


YENİ GELİN BAKLAVASI İÇİN MALZEMELER;

İlk olarak tatlımızın şerbetini hazırlayalım;

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • Karıştırdıktan sonra şerbetimizi kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra limon suyunu da ilave ederek bir süre daha kaynatın.

Hamuru için;

  • 3,5 su bardağı un
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Çay kaşığı ucu ile Tuz
  • Hamuru açmak için;
  • Nişasta

whatsapp-image-2023-11-04-at-04-52-18.jpeg

Yapılışı;

  • Yoğurma kabına yumurta, sıvı yağ, süt, sirke ve tuzu alarak karıştıralım.
  • Daha sonra unu yavaş yavaş ilave ederek hamurumuzu ele yapışmayan bir kıvam alıncaya kadar yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz hamurumuzun üzerini streçleyerek 30 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. Bu şekilde hamurumuz çok daha kolay açılacaktır.
  • Süre sonunda hamurumuzu tezgaha alalım ve bir iki kere daha yoğurarak toparlayalım.
  • Hamurumuzu ilk önce eşit bir şekilde 3 parçaya ayıralım, daha sonra her parçayı da 9 parçaya ayıralım.
  • Böldüğümüz parçaları dıştan içe doğru yoğurup, elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim. Toplamda 27 adet beze elde etmiş olacağız.
  • Tüm parçaları beze haline getirdikten sonra üzerlerini streç filmle kapatalım. Böylece hamur açma işlemi bitene kadar kurumalarını engellemiş olacağız.

whatsapp-image-2023-11-04-at-04-50-48.jpeg

  • Bezelerimizinden bir tanesini nişasta serptiğimiz tezgaha alalım, merdane yardımı ile tatlı tabağı boyutunda açalım. Bu şekilde ilk 9 bezeyi tek tek açalım, aralarına nişasta serperek üst üste yerleştirelim.
  • Daha sonra hazırladığımız 9 kat hamuru tepsi boyutundan biraz büyük olacak şekilde arada bir ters-yüz ederek açalım. Burada hamuru ters yüz ettiğinizde altta kalan küçük katlarda eşit oranda genişleyecektir.
  • Daha sonra hamuru yine dikkatli bir şekilde, nazikçe katlarına ayıralım.
  • Elde ettiğimiz incecik, zar gibi baklava hamurunu tepsimize yerleştirelim. Dilerseniz benim gibi yufkaları ayırarak koyabileceğiniz gibi ayırmadan bütün bir şekilde de koyabilirsiniz.
  • İlk 9 katı tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine ceviz kırıkları serpiştirelim. Dilerseniz bu aşamada fındık veya fıstıkta koyabilirsiniz.
  • Diğer 9 bezeyı de aynı şekilde açarak, aralarına nişasta serpelim ve üst üste yerleştirelim. Ardından tepsi boyutunda genişletelim.
  • Genişlettiğimiz hamuru tekrar katlarına ayırarak tepsimize yerleştirelim.Eğer siz de katları tek tek yerleştirecekseniz ve yeriniz de müsaitse, hamurları kurumaları için bir yere serip, 3-4 dakika bekletebilirsiniz.
  • Tepsiye yerleştirdiğimiz hamurların üzerine ceviz kırığı serpelim.
  • Son 9 bezemizi de aynı işlemleri uygulayarak tepsi boyutunda genişletelim ve tepsimize yerleştirelim.
  • Baklavamızı keserken ilk önce 4 parçaya keselim. Daha sonra bu 4 parçayı da küçük üçgenlere ayıralım.

    Arası için;
    2 su bardağı ceviz kırığı kullanabilirsiniz.
    Üzerine;
    250g tereyağı
    Yarım çay bardağı sıvı yağ

    Son olarak eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımını baklavamızın üzerine gezdirelim ve önceden ısıttığımız 170°C fırında 1 saat kadar pişmeye bırakalım. Bu işlemin ardından fırından çıkardıktan sonra sıcak baklavaların üzerine soğuyan şerbetimizi gezdirelim ve şerbetini çekmesi için dinlenmeye bırakalım.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.