Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Yeni delil bulmaları asla beklenmiyordu

Sizlere "Emmett Till'i hiç yoktan gitti" adlı makalemde; 14 yaşında siyahi bir çocuğun John William Milam ve Roy Bryant adlı beyazlar tarafından nasıl vahşi bir şekilde katledildiğini yazmıştım. Anne bir baba ayrı Milam ve Bryant adlı kardeşler, Carolyn Donham Bryant'ın ifadesiyle beraat etmişti. Aslında, Carolyn Donham'ın ifadesi de önemli değildi. Çünkü Mississippi'de beyazların siyahları öldürdüğü cinayet davaları neredeyse hep beraatle sonuçlanıyordu.

Donham Ray'den boşandıktan sonra iki kez daha evlendi. Ardından da ortadan sırra kadem bastı. Bir kez bile peşindeki gazetecilere, araştırmacılara ya da tarihçilere konuşmadı. Ancak 60 yıldan fazla zaman sonra bir sürpriz oldu ve 2017'de ABD'de bir kitap yayımlandı. "Emmett Till'in Kanı-(The Blood of Emmett Till)" adlı kitap Duke Üniversitesi'nde görevli bir tarih araştırmacısı olan Timothy Tyson tarafından kaleme alındı.

Tyson'ın kitapta anlattıkları inanılmazdı! Donham'ın 2007-2008 yıllarında (yani 72 yaşındayken) bir itirafta bulunduğunu yazıyordu: Donham, Tyson'a, Emmett'ın kendisine sözlü ve fiziksel saldırıda bulunduğu kısmını uydurduğunu, o gece bakkalda neler yaşandığını hiç hatırlayamadığını söylemişti.

Tyson kitapta Donham'ın "O çocuğun yaptığı hiçbir şey başına gelenleri mazur gösteremez" sözlerine de yer veriyor ve kitabı yazmaya bu cümle üzerine karar verdiğini belirtiyordu.

Tyson'ın dediğine göre,Donham ona Emmett'ın öldürülmesinden sonra kocasının ailesinin kendisini günlerce oradan oraya götürdüğünü, güvenlik güçlerine konuşmasına engel olduğunu da anlattı. Roy Bryant'ın kendisine şiddet uyguladığını söyleyen Donham hakkında Tyson, "Hikayesini zorlama altında anlatmıştı. Bu onu dehşete düşürüyordu. Çok büyük bir suçluluk ve üzüntü altında olduğu açıktı" ifadelerini kullandı

Tyson'ın kitabının yayımlanmasının ardından ABD'de bir infial oldu. Birçok kişi ve kurumun davanın yeniden açılması yönündeki çağrıları üzerine ABD Adalet Bakanlığı olayı yeniden gündemine aldı.

Sonunda Adalet Bakanlığı 6 Aralık günü Emmett Till davasıyla ilgili çok önemli bir açıklama yaptı ve çocuğun kaçırılması ve öldürülmesiyle ilgili soruşturmanın kapatıldığını bildirdi.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, kitabın yayımlanmasının ardından yeniden açılan davadaki suçlamaların yargılanması için yeterince kanıt bulunmadığı belirtildi. Zaman aşımının yasalara ve Donham'ın ifadesini değiştirdiğini reddetmesine vurgu yapılan açıklamada, şu an 87 yaşında olan kadının yalan ifade suçlamasıyla yargılanmasının da söz konusu olmadığı belirtildi.

Adalet Bakanlığı'nın insan hakları biriminin yetkilisi Kristen Clarke, davanın kapandığını Till ailesine şahsen bildirdi.

Bakanlık açıklamasında ayrıca Tyson'ın "Elimde Donham'la yaptığım iki görüşmenin kayıtları var" dediği ancak FBI'a sadece bir kayıt sunduğu, onda da yukarıda bahsi geçen ifadelerin yer almadığı açıklandı.

Tyson, ise ABD basınına gönderdiği e-postada kitabındaki ifadeleri savundu. Donham'ın söylediklerini kaydedememiş olsa da notlar aldığını belirten Tyson, "Ben daha kayıt cihazını açamadan, Carolyn eteğindeki taşları dökmeye başladı. Sözlerini dikkatle not aldım. Yazdıklarımda en ufak bir boşluk yok. Carolyn Bryant bunu reddiyor ve  bu konuda konuşmaktan kaçıyor. Bense herkesin ortasında durup elle tutulur deliller sayesinde gördüğüm gerçeği anlatıyorum" ifadelerini kullandı.

Emmett'ın ailesi ise Adalet Bakanlığı'nın açıklamasının ardından Chicago'da bir basın toplantısı düzenledi. Sonucun kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını ancak şaşırtmadığını ifade eden kuzen Ollie Gordon, "Yeni delil bulmalarını beklemiyordum. Asıl buradan sonra ne yapacağız diye soruyorum" dedi.

Emmett'ın kuzeni ve kaçırıldığı sırada evde yanında olan dostu Rahip Wheeler Parker Jr. ise soruşturmanın sona ermesinin Emmett'ın sevdiklerinin 66 yıllık acısına bir nokta koyduğunu belirtti. Parker, "Bugün asla unutmayacağımız bir gün. 66 yıl boyunca Emmett'ın kaybının acısıyla yaşadık. Ben ona dair çizilen tablo nedeniyle çok acılar çektim" diye konuştu.

Aradan geçen zamana ve insan hakları hareketinin ilerleyişine karşın Emmett'ın ölümü, ABD kamuoyunun zihninden neredeyse hiç silinmedi. Yaklaşık 70 yıl boyunca Emmett, derin ve kontrolsüz ırkçılığın sembolü haline geldi. Cansız bedeninin bulunduğu yere dikilen anıtlar da defalarca vandalların hedefi oldu. Irkçıların silahla ateş açmak dahil birçok saldırıda bulunduğu anıtlar en az üç kez yenilendi.

Emmett Till Anma Komisyonu'nun kurucusu Susan Glisson, Sumner kasabası adına özür dilerken, "Mississippi Emmett Till'in hikayesini asla geride bırakamadı ve bırakmamalı" dedi.

Yukarıda da dediğimiz gibi, Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında Donham'ın ifadesini hiç değiştirmediği vurgusuna yer verildi. Donham'ın gelini ve Tyson'la olan mülakatlarının canlı tanığı olan Marsha Holley Bryant da 2018'de yaptığı açıklamada, kayınvalidesinin ifadesini hiç değiştirmediğini söylemişti.

New York Times'ın telefonla ulaştığı Holley Bryant, Bakanlık açıklamasıyla ilgili bir yorum yapmazken, Donham'ın diğer akrabaları da yorum taleplerine yanıt vermedi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları