Yazın laptop kullanıcılarının mutlaka yapması gerekenler

Yazın laptop kullanıcılarının mutlaka yapması gerekenler
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte dizüstü bilgisayar kullanıcıları için ısınma sorunu da başladı. İşte laptop soğutma yöntemleri.

Yaz ayları laptop kullanıcıları için büyük çile. Zira sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte, laptopların aşırı ısınması da kaçınılmaz oluyor. Tabii bu performansın düşmesi gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Bizler de bu içeriğimizde laptop soğutma yöntemlerini anlattık.

LAPTOP SOĞUTMA TEKNİKLERİ

Yaz aylarında laptopların ısınmasının ana kaynağı, ortam sıcaklığının aşırı derecede artması. Dizüstü bilgiayarlar, çalıştıkları sırada içindeki elektronik bilişenler ısı üretir. Bu ısı da fanlar aracılığıyla dışarı atılır ancak dışarıdaki hava da sıcaksa, ısı transfari zorlu hale gelir. Haliyle bu da laptop sıcaklığını arttırır ve cihaz içindeki soğutma fanları sıcaklığı düşürmek için yetersiz kalabilir.

Laptop sıcaklığının artması sonucunda ise içerideki elektronik parçalar, basit tabirle “darlanır”. Bu da performansta önemli ölçüde düşüşe sebep olur. Dolayısıyla eğer bir laptop kullanıcısı iseniz, cihaz sağlığını korumak ve daha performanslı kullanabilmek için soğutmaya çalışmanızı tavsiye ederiz. O halde laptop soğutma yöntemlerine geçelim.

TERMAL MACUN

İşlemci ve ekran kartı ile soğutucu arasında bir boşluk olur. Bu boşluğukapatmak ne yazık ki mümkün değildir. Bu noktada devreye giren termal macun, boşluğu kapatarak ısı iletimi için bir aracı olur. Ancak termal macun, zaman geçtikçe kurumaya ve işlevini yitirmeye başlar.

Bu sebepten ötürü laptop içindeki işlemci ve ekran kartının termal macunu eski ise yenilemenizi tavsiye ediyoruz. Zira zaten 6-7 ayda bir yenilenmesi tavsiye edilir. Bu dolaylı olarak performans için de bir artış yaşatacaktır.

LAPTOP KASASINI TEMİZLEYİN

Laptop içindeki elektronik bileşenler, yapıları gereği dar bir alanda sıkışık bir şekilde yer alır. Bu dizüstü bilgisayarın bir masaüstü bilgisayara kıyasla daha fazla ısınmasına sebep oluyorken, aynı zamanda daha çok tozlanmasına da neden oluyor.

Laptop’u 6-7 ayda bir, kasayı termal macun için açtığınız sırada temizlemenizi tavsiye ediyoruz. Zira toz, soğutma fanlarını da tıkayacakatır. Bu da işlemci ile ekran kartı yeteri kadar soğutulamadığı için ısınmaya sebebiyet verecektir.

Dahili soğutucu fanlarını temizlemek için küçük bir fırça veya diş macunu kullanabilirsiniz. Veya çekim gücü düşük bir süpürge makinesi de olabilir. Laptop ömrünü uzatmak için de cihazı düzenli aralıklarla temizlemek önem arz ediyor.

BİR SOĞUTUCU SATIN ALIN

Dahili soğutma sistemi kimi zaman yetersiz kalacağı için laptop’un altına koyabileceğiniz bir soğutucu satın almayı düşünebilirsiniz. Bu, laptopunuzun daha etkili bir şekilde soğutulmasını sağlayabilir. Ancak bu noktada soğutucu tercih ederken kaliteli olmasına dikkatli olmalısınız. Aksi halde yararından çok zararı olabilir.

Zira internet üzerinde satılan soğutucuların pek çoğunun önemli derecede bir etkisi olmuyor. Bu sebepten ötürü güvenilir markaları tavsiye etmenizde fayda var. Bu da laptop soğutma yöntemlerinden birisi.

HAVA ÇIKIŞ IZGARASININ ÖNÜ AÇIK OLSUN

Laptoplarda, içeride biriken sıcak havanın etkili bir şekilde dışarı atılması için hava çıkış ızgarası bulunur. Bu ızgara genellikle cihazın alt tarafında ve yan taraflarında yer alır. Hava çıkış ızgarasının önünün açık olması önemlidir çünkü bu, sıcak havanın rahatlıkla dışarı atılmasını sağlar.

Izgaranın önü kapalı olduğu zaman sıcak hava dışarı atılamayacağı için haliyle laptop da ısınır. Buna çözüm olarak dizüstü bilgisayarın altına bir yerden yükseltici koyarak ızgaranın önünü açık tutabilirsiniz. Laptopun ayağı varsa onu da kullanabilirsiniz.

Bu içeriğimizde laptop soğutma yöntemlerinden bahsettik. Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.