Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Yatırımcıların yeni gözdesi...

Yatırımcılar, zaman zaman değişik alanlara yönelirler. Bir ara konut sektörü çok revaçtaydı. Özellikle yabancı yatırımcıların gözdesiydi. Hoş yerli yatırımcılar da bu sektöre kanalize olmuşlardı. Bir ara krize girdiyse de daha sonra yapılan birtakım teşviklerle tekrar bu piyasa canlandı.

Şimdi bir başka yatırım aracı ön plana çıkmış durumda. Bu da tarla... Evet yanlış okumadınız tarla satışları yatırımcıların gözdesi olma yolunda hızla ilerliyor. Bunun nedeni de ülkemizde kenevir üretiminin yeniden revaçta olması. İyi bir gelir kaynağı olarak görülmesi. Bu konuda tapu.com kurucu ortağı Emre Erşahin'in verdiği bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

***

Emre Erşahin, Türkiye'de 19 ildeki izinli kenevir üretiminin yeniden gündem olmasıyla birlikte bu illerdeki tarla satışlarında yaşanan hareketlenmeye dikkat çekti. Tapu.com kurucu ortağı Emre Erşahin, izinli kenevir yetiştiriciliğinin tarla satışlarını hareketlendirdiğini ve kenevir üretiminden elde edilen gelirle tarla yatırımının oldukça kısa sürelerde geri alınabildiğini söylüyor.

Grand View Research raporuna göre, 36 ülkede üretimi yapılan endüstriyel kenevirin 2017 yılında 4 milyar dolar olan parasal büyüklüğünün 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor. Dünyanın en büyük kenevir üreticileri ise ABD, Kanada, Çin, Hindistan, Japonya, Brezilya, Almanya, Fransa ve İngiltere olarak sıralanıyor. Kenevir; otomotiv, kozmetik, enerji, gıda, inşaat ve izolasyon gibi birçok sektörde geniş bir alanda hammadde olarak kullanılabiliyor.

Güncellenen yönetmeliğe göre 19 ilde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin veriliyor. Bu gelişme paralelinde kenevir yetiştiriciliğine izin verilen iller; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak'ta satılık tarla piyasasındaki hareketlenme dikkat çekiyor. Özellikle son dönemde izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyenler bu illerdeki tarlalara yoğun ilgi gösteriyor.

Kenevir, hem lif hem de tohum üretiminde yetiştiricisine kazandırıyor. Türkiye'de 1 dekardan ortalama 100 kilogram lif elde edilebiliyor. Elde edilen bu lifin kilosu ortalama 15 liradan alıcı bulabiliyor. 1.500 TL gelir edilebilen 1 dekarda yapılan masraf ise ortalama 800-850 lira.

Tohum amaçlı üretilen kenevirde 1 dekardan 50-60 kilogram tohum elde etmek mümkün. Elde edilen bu tohumun kilosu 25-30 liraya satılabiliyor. Endüstriyel kenevir yetiştiriciliğinde 1 dekardan ortalama 1.250 TL-1.500 TL gelir elde edilebilir, 1 dekarda yapılan masraf ise ortalama 800-850 lira.

Karşılığı 3-4 yılda geri alınabilir

Tapu.com olarak geniş bir portföye sahip olduklarını belirten Tapu.com kurucu ortağı Emre Erşahin, tarla yatırımının karşılığının 3-4 yılda geri kazanıldığını şöyle anlatıyor:

"Kenevir üretiminin yapıldığı illerde Tapu.com'da satışa sunulan tarlaların ortalama fiyatı 85.000 TL, 19 ilin ortalama dönüm fiyatı ise 8.000 TL. 1 dönümden 130 dönüme kadar alternatif büyüklükteki geniş bir tarla portföyüne sahibiz.

Medyada yer alan gelir hesapları bilgisiyle, kenevir yetiştiriciliğine izin verilen illerde yer alan ucuz tarla yatırımlarının amortisman sürelerinin 3 ya da 4 yıla kadar inebildiğini görüyoruz. Yani üretici yılda bir kez hasat alması halinde kenevir üretiminden elde ettiği gelirle tarla yatırımının karşılığını 3-4 yıl gibi kısa sürelerde geri alabiliyor.

Tapu.com olarak, 5 bin TL ve 9 bin TL'den başlayan arsa-tarla açık artırma kampanyalarımız sayesinde ekspertiz değerinin altında tapu fırsatları sunuyoruz, bu kampanyalar sayesinde kullanıcılarımız avantajlı fiyatlarla tarla sahibi olabiliyor ve alırken kazanıyorlar."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları