Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
İzzet Doğan

İzzet Doğan

Yazar

Yaşamayı seç

Yaşamak ne güzel şey.

Sevmek ne güzel şey.

İnsanlar, hayvanlar, ormanlar, sular, gökyüzü, yıldızlar, ay ve güneş.

Ve sonra yaşamının baharında bir gonca gülken açmadan solan yaşamlar!

Neden bırakıp giderler koşar adımlarla aramızdan, nedir bu acele bu telaş!

Yaşamdan kopmak kolay mı hem kendin hem ailen, sevenlerin için?

İnsan doğar, büyür ve ölür. Biraz sabırlı olsan. Zaten rüzgâr gibi geçiyor zaman.

Ne kadar sıkıldın ki bu dünyada, darlandın, sığmadın, 'koşacağım ölüme' dedin.

Yoksa başka dünyaları mı özledin. Yaşam her yerde vardır ama boyutları başkadır diye mi düşündün. Bilemiyorum, bu sorulara cevap bulamıyorum üzgünüm, üzgünüz.

Şu intihar sözcüğü bana ölümden daha soğuk geliyor. Çünkü ölüm doğum gibi doğal bir olay. Yeter ki zamanlı olsun, çektirmesin.

İstatistiklere göre, her 40 saniyede bir intihar gerçekleşiyor Dünya'da.

Dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında yıllardır üst sıralarda yer alan Finlandiya, intihar vakalarının da en çok görüldüğü yerlerin başında geliyor. Finlandiya'yı en mutlu ülkeler listesinde Danimarka, Norveç ve İzlanda gibi özgürlük, eğitim, sağlık hizmetleri, gelir seviyesi gibi insan yaşamını kolaylaştıran unsurların gelişmiş olduğu diğer İskandinav ülkeleri takip ediyor.

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise en mutlu ülkeler listesinde 19'uncu sırada. Verilere bakıldığında, Finlandiya'da her 100 bin kişide görülen intihar oranı 11.6 iken, ABD'de bu rakam 10.1 civarında. Refah seviyesinin iyi olduğu İskandinav ülkeleri de intihar vakaları oranının yüksekliğiyle dikkat çekiyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli asistan doktor Mustafa Yalçın'ın, 4 yıl önce kamp yaptığı yerde yarım metre karın altında intihar etmesi beni bu istemediğim yazıyı yazmaya zorladı. Bir de mektup bırakmıştı Yalçın, ve mektubunda

 "Ölümümden kimse kendini sorumlu tutmasın. Ben bu hayattan keyif almıyorum. Artık yaşamak istemiyorum" diye yazmıştı.

KAHREDEN DETAYLAR

Yalçın'ın mektubu şöyle devam ediyordu:

"Hayattan keyif alamıyorum. Daha önce de defalarca bu durumu yaşadım ama bu daha farklı. Gelecekten umudum kalmadı. Gelecekte bu hayattan keyif alacağımı sanmıyorum. Yaşamak için sürekli çabalıyorum, zorluklar içinde boğuşuyorum. Artık bu beni yoruyor. Mutlu olmak çok anlamsız geliyor. Artık çok yoruldum. Ne elde edersem, neye sahip olursam olayım sanki hiçbir şeyim yokmuş gibi hissediyorum. Yani sahip olduğum şeyler bana mutluluk vermiyor…"

Yani Yalçın sonuçta ölmenin makul olmadığını da vurguluyor ama;

"Mutlu olamayıp, acı çektiğim için ve buna son vermek için hayatımı sonlandırdım." diyor.

Bir öğretmen adayı da mektubunda:

"Bu e maili size yazıyorum ki intihar ettiğim zaman, intihar nedenim bir sır olarak kalmasın. Ben sınıf öğretmeniyim. (…) Çok ciddi olarak söylüyorum ki, eğer şubatta atama yapılmaz ise öğretmen adaylarının sesini duyurmak için kendimi feda edeceğim. Bütün umutlarımız, hayallerimiz yıkıldı. Artık ölmek ya da yaşamak benim için bir anlam taşımıyor..." demişti.

Bu iki mektupta intihar nedenlerinin ipuçları "mutlu olamamak, acı çekmek, ses duyurmak, umutların ve hayallerin yıkılması" olarak görülüyor.

Aile içi şiddette intihar eden, önce eşini, bazen çocuklarını veya diğer aile mensuplarını öldürmektedir.

Şiddet gören kadınların ise kendilerini pencere veya balkondan atarak intihar girişiminde bulundukları görülmektedir. Balkonlar yalnız "balkon konuşmaları" ile değil balkondan intihar süsü verilerek öldürülenler veya gerçekten intihar edenlerle anılır oldu. İflas edenler ise fırsat bulurlarsa kurtuluşu boğazın serin sularında aramaktadırlar.

Onurları için intihar etmek yani "harakiri" ise Japonların geleneği. Bir japon'un intihar ettiği bir olay için Ortadoğu ülkelerinden birinde intihar eden olursa herhalde bu intihara gülünür.

Nedeni anlaşılamayan bir başka tüyler ürperten olayda, 30 Ocak 2021 Cumartesi gecesi Amasya'ya askere gidecek bir arkadaşları için bağ evinde eğlence düzenleyen gençlerin intiharıydı. Alaşehir'den gelen Neşet Dalgın, Serkan Zangal, Ümit Zangal ve Muharrem Zengin evdeki partiye devam etti. O gece neler yaşandı, bilinmiyor! Ancak pazar 17.00 sularında, 4 gencin cansız bedenleri bağ evinden 500 metre ötede yan yana dizilmiş halde bulundu. İddiaya göre, 3 genç sırayla tüfeği alıp intihar etti.

İNTİHAR VE ŞOV

Bazı intihar girişimleri ise şova dönüşmektedir. Köprüden atlamak üzere olan veya bir apartmanın üst katına çıkan birisine "hadi atlayacaksan atla, at! at! at! bizi bekletme, " diye tezahürat yapanlar bile var.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde Hülya Uysal ve Merve Özocak, intihar eden Erol Çetin'e "atla, atla ulan " diyerek tepki gösterince, Çetin de şahıslara dönerek 'Atla he, atla he' diyerek köprüden aşağı atlamış ve hayatını kaybetmişti

Antalya'da yaşayan Gülperi Onur (35), 31 Ekim 2019 akşamı, balkondan düştü. İhbar üzerine gelen sağlık görevlileri, Onur'un yaşamını yitirdiğini belirledi. Gözaltına alınan İbrahim Demiryege, 'kasten öldürme' suçlamasıyla tutuklandı.

Mahkeme heyeti, sanığa 'intihara azmettirme ve teşvik etmek' suçundan önce 8 yıl hapis cezası verdi. Ardından cezada indirime giden heyet cezayı 6 yıl 8 ay hapis cezasına çevirdi.

İntihar konusunda kadınlar ve erkekler arasında da bir kıyaslama yapılıyor. Kadınlarda girişimin başarısız olma oranı daha yüksek.

Kadınlarda duygusal ilişkilerden ötürü intihar oranı daha yüksekken, erkeklerde geçim sıkıntısı oranı yüksek. Her iki cins için aile geçimsizliği de intihar nedenleri arasında. Doğal olarak bir de hastalıklar var.

İstemediğim bir konuda yalnızca gençlerimize sahip olalım, onları yitirmeden, yaşamı sevsinler, yaşamdan kopmasınlar diye yazdığım bu yazıyı Zeynep Şekerci'nin dizeleri ile bitirmek istiyorum

 

Ne olur intihar etme!

 

Her şey sana karşı olabilir bak

Bir günü aksam etmekten zorlanabilirsin

Güneşli mi her gün? Bir Gökyüzüne bak!

Ne olur intihar etme!

 

Tek bir dostun olmayabilir

Burdayım bana gel

Tanımasak da birbirimizi ne olur?

Tanışırız dert etme

Zor olanı seç!

Yaşamayı seç!

Kendine zarar verme

Ne olur intihar etme

Yaşamayı seç!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları