TBMM'de bir ilk: Yapay zeka Meclis'e girdi

TBMM'de bir ilk: Yapay zeka Meclis'e girdi
DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Meclis'te bir ilke imza attı. Dalgın, yapay zeka robotu Chat GPT ile soru önergesi hazırlayıp meclise sundu.

Arif Aydın Kaplan / KAMU SON HABER

DEVA Partisi Sanayi, Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm Politikaları Başkanı ve Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, yapay zekayı kullanarak Meclis’e yeni bir soru önergesi hazırladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın yanıtlaması için Meclis’e sunulan önerge yapay zekanın sohbet robotu olarak tanımlanan ve çok ses getiren “Chat GPT” uygulaması kullanıldı.

Yapay zeka teknolojisinin insan-robot işbirliğini mümkün kılan ve aynı zamanda muhtemel risklere yol açtığını hatırlatan Dalgın, Chat GPT ile birlikte hazırladığı soruları Bakan Kacır'ın yanıtlamasını istedi.

Yapay zeka ile birlikte hazırlanan sorular şu şekilde:

"Ülkemizdeki mevcut yapay zeka altyapısı ve yeteneklerine dair kapsamlı bir değerlendirme yapılmış mıdır? Yapıldıysa, sonuçlar kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?

Hükümet, yapay zeka teknolojilerinin gelişimini teşvik etmek ve bu alandaki yeteneklerimizi geliştirmek için ne gibi politikalar izlemeyi planlamaktadır? Yapay zeka alanında yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak üzere eğitim ve yetenek geliştirme programlarına yönelik ne gibi adımlar atılmıştır veya atılması planlanmaktadır? Bu alanda yetenekli bireyleri ve girişimleri teşvik etmek için ne gibi burs, hibe ve diğer finansal destek mekanizmaları düşünülmektedir?

Yapay zekanın etik ve güvenlik konularında ortaya çıkan zorlukları ele almak için hükümetin bir planı veya stratejisi var mıdır? Türkiye'de yapay zekanın sosyal ve ekonomik etkilerini değerlendirecek ve ilerlemesini düzenleyecek bir düzenleyici kurum veya çerçeve düşünülüyor mu?

Yapay zeka teknolojilerinin ulusal güvenlik ve savunma stratejilerine entegrasyonu ile ilgili hükümetin bir planı var mıdır?

Yapay zeka ve diğer ileri teknolojilerin gelişimini desteklemek için dijital altyapımızda (internet hızı, fiber optik ağlar, veri merkezleri vb.) ne gibi iyileştirmeler planlanmaktadır?

Türkiye'nin yapay zeka teknolojilerinde uluslararası işbirliği ve ortaklık stratejisi nedir? Avrupa Birliği ile tek dijital pazar' alanında yapay zeka ve diğer ileri teknolojiler konusunda müzakereler ne durumdadır?"

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.