Yapay et devrimi için tarih belli oldu

Yapay et devrimi için tarih belli oldu
Çinli CellX girişimi, yapay et üretimi maliyetlerini aşağı çekmeye başladı. Peki ama yapay et fiyatı ne zaman normal hale gelecek? İşte tarih...

Yapay et devrimi için tarih belli oldu

ShiftDelete.Net'ten Veyis Özen Ertuğ'un haberine göre; laboratuvar ortamında 3 boyutlu yazıcılar aracılığıyla et üretimi aslında ilk değil. Son on yıldır bir çok girişim, yapay et üretimi yapmayı başardı. Ancak oldukça pahalı olan yapay et için Çin’li bir firma maliyetleri düşürmeye başladı. Buna göre yapay et fiyatları kısa sürede et fiyatları eşit hale gelecek.

Blue Origin çalışanlarından skandal açıklama

Blue Origin'den istifa eden bazı çalışanlar, şirketin politikası ve uzay aracı ile ilgili şaşırtan açıklama ile gündeme geldi.

Çinli firma yapay et fiyatları için tarih verdi

Koronavirüs salgını sonrası daha fazla gündeme gelmeye başlayan tüketim çılgınlığı, küresel ısınmayı tetikleyen etmenler arasında. Uzmanlara göre geleneksel et üretimi de metan gazı salınımıyla küresel ısınma için önemli tehditlerin başında geliyor. Laboratuvar ortamında 3 boyutlu et üretimi ise uzun yıllardır teknoloji dünyasının gündeminde. Reuters’ın haberine göre Çinli bir Biyoteknoloji girişimi CellX ise yapay et üretiminde maliyetleri beş kat aşağı çekmeyi başardı.

Firma 2025 yılına kadar bu maliyetleri 10 kat aşağı çekmeyi planlıyor. Buna göre 2025 yılında geleneksel üretim et ile yapay et fiyatları eşit hale gelecek. Şu an için Çin’de yapay et için büyük bir talep olduğunu da firma yetkilisi açıkladı. CellX yapay et olarak domuz eti üretiyor.

Firma bu üretimde Çin’in geleneksel domuzu olan Kara Domuz hücrelerini kullandı. Daha sonrasında ise firma bu ilk üretim 3 boyutlu yazıcılarla destekledi. Hayvanın hücrelerini biyolojik bir iskelet üzerinde kültürleyen firma, ilk tadım testini de bugün gerçekleştirdi.

Yapay et, yüksek fiyatlara sahip ve üretimi hala uzun geliştirme süreçlerine sahip. Çin tek başına yıllık 86 milyon ton et tüketimine sahip. Bu haliyle dünyanın en büyük et tüketicilerinden olan ülkenin yapay et devrimi ile yeni bir yola girip girmeyeceği ise merak konusu. Her ne kadar Çin bu deneyleri domuz etiyle yapmış olsa da, dana eti ile yapay et üretimi yapan birçok girişim var. Çinli firmanın bu maliyetleri düşürmesi ise rakip ülke firmalarını da harekete geçirebilir.

Uzmanlara göre yapay et üretimi ve yaygınlaşması kritik öneme sahip. Buna göre gittikçe kalabalıklaşan dünya nüfusunun sürdürülebilir bir geleceğe sahip olması bu değişime bağlı.

Peki siz ne düşünüyorsunuz, yapay et fiyatları gerçekten de düşerse denemek ister misiniz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.