Çaydaki büyük tehlike

Çaydaki büyük tehlike
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan çay, yanlış yöntemlerle demlendiğinde zehre dönüşüyor.

Aslı ERDOĞAN / KAMU SON HABER

Yanlış demlenen çay sağlık açısından oldukça zararlı bir hale dönüşebiliyor. Basit gibi görünen çay demleme aslında sanıldığından çok daha önemli. Günün her saatinde içilen ve oldukça vazgeçilmez lezzetler arasında bulunan çayın demleme yöntemlerinde de püf noktaları bulunuyor. Çay demlerken yapılan hatalar sağlığınızı tehdit ediyor. Hem sağlık açısından hem de lezzet açısından çay demlemenin nasıl yapılacağına ve püf noktalarına mutlaka dikkat edilmeli.

ÇAY RUTUBET ALIR

Çay demlerken yapılan bir diğer hata ise henüz çay suyu sıcakken üst demliğe çay koyulmasıdır. Bu yöntemle çay rutubet alır ve henüz demlikteyken bayatlar.

dvlkciyx4ae8i.jpg

ÇAYI DEMLEMİYOR HAŞLIYORUZ!

Çay demlerken genellikle çayın ardından kaynamış suyun ilave edilmesi sık sık yapılan hataların en başında yer alır. Bu şekilde çayı demlemiş değil, haşlamış oluyoruz. İlk önce kaynamış suyun demliğe dökülmesi ve ardından da çayın eklenmesi gerekir.

Bu şekilde çayı doğru bir şekilde demlemiş oluyoruz. Kaynamış suyu ekledikten sonra üzerine çay eklersek bu doğru bir demleme yöntemi oluyor.

AŞIRI KAYNAR SU BAKTERİ OLUŞTURUYOR!

Aşırı bir şekilde kaynamış su çaya döküldüğü zaman çayın içerisinde bakteri oluşmasına sebebiyet verebilir. Çayın tadının acıması da genellikle bu sebeplerden meydana gelmektedir.

Çay demlerken yapılan yanlışlardan birisi kaynamış su kullanılmış. Kaynamış su kullanımı vücutta bakteri oluşumuna neden olduğu için çay demlemek için en ideal seçim kaynamamış su kullanımı olacak. Çay demlerken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri yüksek ısıdan uzak durmak. Yüksek ısı kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için çay orta ateşte demlenmelidir. Özellikle dışarıda içtiğiniz ve yüksek ısıya maruz kalan bayatlamış çaylardan uzak durmalısınız.

ÇAY NASIL DEMLENİR?

Milli içeceklerimizden biri olan çayın yıllarca yanlış demlendiği ortaya çıktı. Sürekli demlenen çaylarda yapılan hatalar sağlığımızı tehdit ediyor. Uzmanlara göre lezzetli bir çay içmek için, ödüllü bir çay demleme taktiği olan "Önce su, sonra çay" yönteminin, çayı çok daha lezzetli yaptığı açıklandı. Çay demlerken sıklıkla yapılan hatalardan biri de çayın hemen üstüne kaynamış suyun eklenmesidir. Eğer hemen çayın üstüne kaynamış suyu dökerseniz çay lezzetini kaybeder hem de direk haşlanmış olur.

shutterstock-684173.jpg

ÇAYIN ACIMAMASI İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN!

- Çayın demlenme süresi de tadını etkileyen faktörlerden biridir. Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin.

- Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar.

- Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.