Virüsle savaşıyor! Bağışıklığı güçlendiriyor! İşte uzmanından liste

Virüsle savaşıyor! Bağışıklığı güçlendiriyor! İşte uzmanından liste
Hava değişimleri ve sıcaklık düşüşleriyle birlikte gribal enfeksiyonlarda artış görüldü. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve sonbaharda sıklıkla karşılaştığımız gribal enfeksiyonlardan korunmak için hem kişisel hijyen hem de beslenme oldukça önemli.

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları

Uzman Diyetisyen Gizem Görmüş Milliyet’e verdiği röportajda sonbaharın gelmesiyle birlikte bağışıklığımızı nasıl destekleyeceğimizi ve nasıl beslenmemiz gerektiğini anlattı.
Görmüş ‘‘Önerilen besinlerin diyetisyen kontrolünde tüketimi ve klinik sağlık durumlarınızı göz önüne alarak tüketmeniz fayda sağlayacaktır. Metabolizmamız gribal enfeksiyonun vücudumuza zarar vermesini engellemek için farklı vitamin, glukoz ve proteinlere ihtiyaç duyar. Araştırmalar gribal bir enfeksiyonda glukozun anahtar olabileceğini bildiriyor. Bahsedilen glikoz  yapay kaynaklı olmasından ziyade doğal yolla bulunan fruktoz, glikoz, galaktozdur.’’ Dedi.

5fad13d955428510345edc90.jpg
En büyük savaşçı bal

Bal sade olarak tüketildiğinde cilt ve mukozada ince bir film tabakası oluşturur, bu tabaka cilt ve mukozayı enfeksiyonlara karşı korur. Balın bu özelliği ile ilgili yapılan araştırmalar bilimsel kanıtlarla da destekleniyor. Sadece porsiyon kontrolü için günde 1 çay kaşığını geçmeyin. Bal ile ara öğünler hazırlayın

Mutlaka evde yaptığınız zevkli ve farklı tarifeleri tatlandırma amaçlı kullanın. Zencefil, bal, yoğurt ve C ile A vitamini zengini portakal veya elma ile parfeler hazırlayarak ya da sütlü smoothieler yaparak bir ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
chrono-diet-ilustration-758x505-1.jpg
Yeterli ve dengeli beslenin, öğün sayılarını profesyonel görüşle ayarlayın

Enfeksiyon hastalıkları ve yetersiz beslenme birbirini tetikler. Eğer yetersiz besleniyorsak buna bağlı enfeksiyon hastalıkları sık sık görülebilir ve ilerleyen dönemlerde hayati riskler oluşabilir. Bu dönemde ketojenik veya ergojenik diyetten çok 5 öğünlük klasik beslenme düzenine ek ilaveli probiyotikli ara öğünler konulabilir. 3+2 yani 3 ana 2 ara öğünlük beslenme düzeni oluşturarak metabolizmayı dinç tutabiliriz. Balık, havuç, kuru bakliyat tüketimi, kuru yemiş grupları, süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir örnek verilebilir. Bununla beraber diyetisyeninizin düzenlediği bağışıklılık destekleyici diyet programlarınıza gece yatmadan 30 dakika önce kapsül ya da saşe formatında probiyotik takviyesi ve suda eriyen vitamin takviyeleri koymak fayda sağlayacaktır.

chrono-diet-ilustration-758x505-1.jpg5c8db3e645d2a09e009d6fba.jpg
Beslenme piramidine dikkat!

Mikro besinler olarak adlandırılan vitaminler, mineraller ve anti-oksidanlar ile zenginleştirilmiş bir diyet uygulandığında bağışıklık sistemi sorunları ve buna bağlı olarak gelişen enfeksiyon hastalıklarına yakalanma oranı önemli ölçüde azalıyor.
probiyotik-probiotics-tursu-yogurt-besin-2.jpg
Probiyotik kullanımı ve vitaminlerin rolü önemli

Araştırmalara göre besin zenginleştirme uygulamalarının, gribal enfeksiyonların sıklığını azalttığı, bağışıklık sistemi parametrelerini iyileştirdiği, kansızlık, A vitamini ve çinko yetersizliklerinin önlenmesi ile bağışıklık sisteminin kuvvetlenerek enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltabileceği görülüyor.
best-nutrition-course-tutorial-class-certification-training-online.jpg
Mevsimsel geçişlerde hastalıklardan epigenetik beslenmeyle korunun

Gribal enfeksiyonlarda ve mevsimsel geçişlerde  beslenme aslında epigenetik beslenme ile doğru orantılıdır. DNA yapımız ve gen şifremiz aslında bize hangi gıdaların şifa hangi gıdaların zehir olabileceğinin göstergesidir. Gribal enfeksiyonlar obezite, diyabet, astım ve alerjik tepkimeleri olan kişilerin immün sistemlerini daha çabuk yakaladığı bu kişilerin beslenme soy geçmişlerine araştırmalarla bakıldığında karbonhidrat ağırlıklı ve glikoz formalizeli besinlerle beslendiklerine rastlamaktayız. Epigenetik beslenmede; interlokin sistemleri bizim bağışıklık sistemimize etki eden hormonlar grubudur ve bu sistemde özellikle immün sistemini uyaran kuersetin pigmenti enfeksiyonları engelleyip bağışıklığı güçlendiriyor. Bağışıklık sistemini dengelemek için bu sistem şart. Peki, bunun için önerilen besinler nelerdir? Yeşil çay ve beyaz çay, balıklar, çeşitli deniz ürünleri, kırmızı et, iyotlu tuz (sofra tuzlarını, iyotlu tuzla değişmek en kolay iyot alım yoludur. Hipertansiyon rahatsızlığı olanlar dikkatli olmalı), patates (diyabet tanılı ve insülin direnci olan hastalar dikkatli olmalı), yoğurt (1 kase yoğurt günlük iyot ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayabiliyor), süt, peynir, fasulye, mısır, yulaf, pirinç, yumurta (1 adet haşlanmış yumurta günlük iyot ihtiyacının yüzde 20 kadarını karşılayabiliyor), kuru erik, muz, çilek (5-6 adet çilek günlük ihtiyacın yüzde 5’i kadar iyot içerebiliyor), turşu suyu (hipertansiyon ve gut rahatsızlığı olanlar dikkat etmeli.)
gunluk_su_tuketimi_ofix_blog_1.jpg
Su tüketimini artırın

Beslenme rehberine göre gribal enfeksiyonda ateş, halsizlik ve iştahsızlık görüldüğü için vücuttaki su ve elektrolit kayıpları oldukça fazladır. Normal bir beslenme planında kişinin kilogram başına 30 ml su alması gerekirken gripte kilo başına 35-40 ml su alınması öneriliyor.


 

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.