Vergi affı için son günler

Vergi affı için son günler
Vergi affı borç yapılandırma düzenlemesi kapsamında başvurular mayıs ayı içerisinde alınacak. ilk ödemelerin tarihi ise haziran ayı olacak.

tv100 Ekonomi - Kapsamlı vergi affı kanun teklifi Meclis'ten geçerek yürürlüğe girdi. Vergi dairelerine olan tüm borçlara yeniden yapılandırma imkânı sunan düzenleme ile; trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırılmamış adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları yapılandırılacak.

VERGİ AFFINDAN YARARLANMAK İÇİN SON 8 GÜN

Yapılandırmaya katılmak için başvurular 31 Mayıs 2023 tarihine kadar sürecek, ilk taksit ödemeleri ise 30 Haziran 2023 tarihine kadar olacak. Borçların peşin ödenmesi halinde ise hesaplanan Yİ-ÜFE oranının yüzde 90’ı silineceğini ve idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde anaparanın da yüzde 25’i silineceğini belirtti.

12 TAKSİT İMKÂNI

Peşin ödeme halinde hesaplanan vergiler üzerinden yüzde 10 indirimde uygulanıyor. Taksitle ödeme yapmak isteyenler için ise (12 taksit ve 1.09 katsayı uygulanarak) ilk taksit 30 Haziran’a kadar ödenebiliyor.

VERGİ BORÇLARI NERELERİ KAPSIYOR?

Tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları da yine yapılandırma kapsamına alınıyor.

VERGİ AFFI KİMLERİ KAPSAMAYACAK

Sahte fatura ‘düzenleyenlere’ matrah artırımı yoluyla incelenmeme güvencesi verilmiyor, barışma imkânı tanınmıyor. Sahte fatura ‘kullananlara’ ise; geçmiş yıllara ilişkin matrah artırarak- vergi ödeyerek barışma hakkı tanınıyor. Vergi Usul Kanunu (VUK) Md. 359/b’de geçen “defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar da” vergi barışından (matrah artırımından) yararlanamıyor.

Ayrıca yazarkasalarda yetkisiz işlem yapanlar da (VUK 359/ç) yararlanamıyor. Terör suçundan hüküm giyenler ve 7440 sayılı yasada (5’inci maddesinin 9’uncu fıkrası) belirtilen; terör örgütleri ve milli güvenlikle ilgili yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında inceleme ve araştırma yapılması talep edilenler de matrah artırımı imkânından yararlanamıyor.

Matrah artırımından yararlananların incelenmeme güvencesine kavuşması, defter ve belgelerin saklama ve ibraz yükümlülüklerini kaldırmıyor. Dolayısıyla matrah artırımı yapılmış olan dönemlere ait defter ve belgeler yine saklanmaya devam edilecek.

DEPREMDE HASAR GÖREN ARAÇ VE BİNALARIN BORÇLARI SİLİNECEK

Depremde yıkılan veya ağır hasar gören binalar ile kullanılamaz duruma gelen taşıtlara ilişkin vergi borçları silinecek, hacizler kaldırılacak. Depremde hayatını kaybedenlerin mirasçılarına kalan mallar ile bunların eşine, çocuklarına, anne ve babasına işverenlerce yapılan yardımlar veraset ve intikal vergisinden muaf tutulacak.

Ayrıca depremde hayatını kaybeden mirasçılarına hayat sigortaları ile bireysel emeklilik sisteminden yapılan ödemelerden vergi alınmayacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.