Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Vera Wollenberger nasıl şok oldu?

Size daha önce de yazdığım Mossad'ın eski Şefi Yossi Cohen'in skandallara konu olan yasak aşkıyla dünyanın en büyük casusu sayılan Sorge'un başını yakan kadından bahsetmiştim. Şimdi de sırada casusluk tarihinin en ilginç çiftinden söz edeceğim.

Soğuk savaşın en sıcak noktalarından biri de Almanya'da yaşandı. Uzun süre ikiye bölünmüş olarak hayatına devam eden Almanya'nın, Sovyet etkisinde olan Doğu kısmı, çok ilginç olaylara ev sahipliği yaptı. Doğu Almanya gizli servisi STASI, her dört Alman'dan birini muhbir olarak kullandı. En ilginç muhbir hikâyesi ise Vera Wollenberger ve kocası arasında yaşandı.

Öğretmenlikten kovulan ve 1990 yılında Doğu Almanya Meclisi'ne seçilen Vera Wollenberger, STASI soruşturma arşivlerinin halka açılmasına yönelik yasanın çıkmasında başrol oynadı. Yasa çıktıktan sonra kendi dosyasına bakan Vera Wollenberger, adeta şok etkisi yaşadı. Wollenberger, kendisini ihbar edenin kocası olduğunu öğrendi. İkili olayın ortaya çıkmasının ardından hemen boşandı.

1999 yılında Mossad, casusluk tarihinin belki de en ilginç operasyonlarından birine imza attı. Ürdün Kralı Hüseyin'in cenaze töreni esnasında "Baba Esad" olarak bilinen Hafız Esad'ın idrarı çalındı.

Düşmanlarıyla bir an önce barış yapmak isteyen İsrail, Hafız Esad ölmeden süreci tamamlamak için hızlı davranıyordu. 1998 yılında Fransa'da bulunan hastaneden Hafız Esad'ın sağlık raporları çalınmış olsa da detaylı bilgi elde edilememişti. Bu sebeple Ürdün istihbaratı ile iş birliği yapıldı ve cenaze sırasında Esad için kanalizasyon gideri olmayan özel bir tuvalet hazırlandı. İsrail, Hafız Esad'ın idrarını ele geçirmeyi başarmış olsa da, Hafız Esad daha hızlı davrandı ve barış masası kurulmadan şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.

Bir başka olayda da Soğuk Savaş'la birlikte ABD, Sovyetler Birliği'nin askeri potansiyelini tespit edebilmek için casusluk tarihinin en pahalı projelerinden birini hayata geçirdi. Proje sonucunda döneminin en ileri ve en pahalı uçağı olan U-2 casus uçakları ortaya çıktı.

Sovyet radarları uzunca bir süre U-2 uçaklarını görüyor olsa da uçak çok yüksek irtifada uçtuğu için hava savunma füzeleri uçağı vurmak için yetersiz kalıyordu. U-2'nin Sovyet hava sahasındaki hakimiyeti 1960 yılının mayıs ayında sona erdi. Sovyetler Birliği radarda gördüğü ama vuramadığı Türkiye'den havalanan bu uçağı düşürmek için yeni füzeler geliştirmişti.

Amerikalılar uçakla temas kaybolduğunda Rusya üzerinde kendilerine ait bir meteoroloji uçağının düştüğünü ilan ettiler fakat bilmedikleri şey uçağın pilotu olan Gary Powers'in uçağın kendini imha mekanizmasını çalıştıramadığıydı. Sovyet askerleri kısa süre içinde uçağı ve pilotu yakaladı. Uçak Moskova'da sergilenirken, pilot Gary Powers ise mahkeme önüne çıktı. Rusya'da 10 yıl hapis cezası alan Powers, 1962 yılında ABD'de yakalanan Sovyet casusu Rudolf Abel ile takas edildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları