1. YAZARLAR

  2. Burcu Uslu

  3. Vatandaşlar  uyanık olsun
Burcu Uslu

Burcu Uslu

Yazarın Tüm Yazıları >

Vatandaşlar  uyanık olsun

A+A-

Size bir önceki "Ört ki, ölem!.." başlıklı yazımda gıda terörünü dilimden döndüğü, elimden geldiği kadar anlatmıştım. Şimdi bugünki yazımda da gıda maddelerinde yapılan sahteciliklere yer vermek istiyorum. Malesef bayramda dolayısıyla gıda maddelerinde yapılan sahteciliklerde büyük bir artış olduğuna dikkat çekiliyor.

Bu konuda Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, "Derneğimizin yaptığı araştırmanın sonuçları, Türkiye'de bir gıda terörü olduğunu gösteriyor" diyerek bizi doğruluyor. Gıdadaki sahteciliğin önüne geçmek için denetimin şart olduğunu da vurgulayan İbrahim Yetkin, yaptıkları araştırma sonucunda tespit ettikleri sahtecilik, tahşiş (karıştırma) ve bozulma nedeniyle gıdaları zehire dönüştüren hileleri şöyle sıralıyor:

*) Üretim tarihi geçmiş, küflenmiş peynirin yeniden ufalanıp, eritilip kalıplara dökülerek kaşar veya krem peynire dönüştürülmesi.

*) Boyanmış İç yağdan kıyma yapılması.

*) Zeytinyağına rafine ayçiçeği, kanola, fındık yağı karıştırılması.

*) Salam, sosis ve sucukların içine deri, sakatat ve etsel atıklar ile baharatlanmış soyanın karıştırılması.

*) Zeytinlerin, kimyasal boya ile renklendirilmesi.

*) Sütün yağının alınarak yağ yerine margarin karıştırılması.

*) Sarımsağın kireç suyunda soyularak sucuk, salam imalatında kullanılması.

*) Toz ve pul biberlere kiremit tozu karıştırılması.

*) Baharatların içine kurutulmuş ot ve saman karıştırılması.

*) Tatlandırıcı ve şeker karışımlı sahte bal yapılması.

*) Renklendirici veya domuz kanıyla renklendirilmiş kaçak çay imali.

*) Eski sezon ve yeni sezon ürünleriyle karıştırılmış bakliyatlar ile kırık tanelerin karıştırıldığı pirinçler.

*) Deri, bağırsak, paça ve sakatatların 'tavuk döner hazırlanmasında kullanılması.

*) Metil alkol içeren sahte içkiler.

*) Su katılmak suretiyle pekmezin çoğaltılması.

*) Gıdaların üretim aşamasında ilave edilen tatlandırıcı, lezzet verici ve koruyucu maddeler kullanılması.

*) Biber, bulgur ve fındık gibi kuru gıda maddelerinin nemli ortamlarda muhafaza edilmesi sonucu aflatoksin üremesi.

Yetkin şöyle devam ediyor: "Maalesef Türkiye'de yeterli bir denetim uygulandığını söyleyebilmek mümkün değil. Türkiye'de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıt sistemine kayıtlı yaklaşık 40 bin gıda üreten işletme bulunmaktadır. Bunu gıda ürünlerini üreten, dağıtan ve satan kayıtlı ve kayıtdışı olarak ele aldığımız zaman bu rakam yaklaşık 500 bin işyeri olmakta. Buna rağmen bugün itibariyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde 4 bin 600 gıda denetçisi, bin 100 gıda mühendisi çalışmaktadır. Toplam 5 bin 700 denetim unsuru ile 500 bin işyerinin sağlıklı bir biçimde denetlenemeyeceği ve bu sayının acil olarak artırılması gerektiği açıktır."

Yetkin; hileli gıdaların yaygın bir şekilde piyasada bulunması nedeniyle vatandaşın alışveriş yaparken bilinçli davranmasının daha büyük önem kazandığını da söylüyor.

 

 

Bu yazı toplam 133 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar