Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yeni logosu için İYİ Parti’den soru önergesi

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yeni logosu için İYİ Parti’den soru önergesi
Vakıflar Genel Müdürlüğü logosundan Türk bayrağının çıkarılmasının yankıları sürerken, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu konu ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplandırıması için soru önergesi verdi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yeni logosu için İYİ Parti’den soru önergesi

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu verdiği dilekçede “Vakıflar Genel Müdürlüğünün yeni amblemi 15 Eylül 2021 tarihinde Ankara Kalesi’nde düzenlenen tanıtım töreniyle kamuoyu ile paylaşılmıştır.  Değiştirilmekte olan Vakıflar Genel Müdürlüğü logosunda yer alan öğelerin her birinin ayrı bir anlamı bulunmaktadır.” dedi.

Nuhoğlu dilekçesinin devamında şu ifadeleri kullandı “Logodaki kitap şeklindeki  Türk Bayrağı; büyük bir vakıf medeniyeti kurmuş Türk Milletini, kitap figürü; ilim, irfan ve eğitimi,  1048 tarihi; Horosan’da kurulan ilk Türk Vakfının tarihini, cami figürü; Selçuklu ve Osmanlı’dan günümüze kadar vakıflar tarafından yaptırılmış cami, imaret gibi vakıf eserlerini, fabrika figürü; vakıflar tarafından kurulmuş fabrikaları, v harfine benzetilmiş kalp; hem vakıfları hem de hayırda sevgiyi anlatırken logonun en altında yer alan zeytin dalları ise bir yandan  barışı simgelerken diğer yandan vakıflar bünyesinde işletilen zeytin bahçelerini ifade etmektedir.  Eskisine kıyasla tanıtımı yapılan yeni logonun ne anlam ifade ettiği tam olarak anlaşılamamaktadır.”

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu’nun dilekçesinin sorular kısmında ise şunlar yer aldı:

1- Vakıflar Genel Müdürlüğünün ambleminin değiştirilmesine neden ihtiyaç duyulmuştur? Yeni tasarlanan logo ne anlam ifade etmektedir? 

2- Söz konusu yeni amblemin tasarım işi ile ilgili ihaleye çıkılmış mıdır? Tasarım için Genel Müdürlük veya iştiraklerden ne kadar ödeme yapılmıştır?

3- 25 Bölge Müdürlüğüne ve on binlerce taşınmaza sahip Vakıflar Genel Müdürlüğünün tüm taşınmazları ve idari binalarındaki tabelaların yeni logo tasarımı nedeniyle değişimi ne kadara mal olacak ve hangi bütçeden karşılanacaktır? 

4- 1000 yıldır kültürümüze uygun olarak hayır işlerinde kullanılmak üzere hayırseverler tarafından yapılan bağışlar yoluyla elde edilen gelirlerin, Vakıflar Genel Müdürlüğünce gereksiz yere bu şekilde israf edilmesi vakıf kültürümüzün ruhuna uygun mudur?

NE OLMUŞTU?

Vakıflar Genel Müdürlüğü yeni kurumsal logosunu tanıtmış,. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ve Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ile yeni logonun tasarımcısı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin eski öğretim üyesi Bülent Erkmen, yeni logoya dair konuşmalar yapmıştı.

GENEL MÜDÜRLÜK ÇALIŞANINDAN TEPKİ

Genel Müdürlük bünyesinde çalışan Vakıflar Meclis Üyesi Levent Albayrak ise değişikliği eleştirdi. Albayrak tarafından yapılan açıklamada, “Türk bayrağı, yeni logoda da mutlaka ama mutlaka yer almalı idi” dedi. 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın göreve geldikten sonra Vakıflar Meclisi’ne yaptığı ziyarette, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün logosunun değişmesi gerektiğine dair birtakım mesajlar verdiğini söyleyen Albayrak, “Bu değişiklik kararının ta o zamandan verildiği belli” dedi.

ESKİ LOGO NE İFADE EDİYORDU?

-Logoda yer alan kitap şeklindeki bayrak, büyük bir vakıf medeniyeti kurmuş olan Türk Milletini, kitap figürü ise vakıfların ilim ve irfana, eğitime verdikleri katkıyı ifade eder.

-Logodaki 1048 tarihi, ışığını Hoca Ahmet Yesevî dergâhından alan ve ondan birkaç kuşak sonraki gönül erlerinin Tebriz Mahkemesi’nden aldıkları karar ile Horasan’da kurulan ilk Vakfın tarihidir. Bu bir ilim vakfıdır ve bilinen ilk vakfiye budur. Bu da Türklerin 1071’den çok önce Anadolu’ya gelip buranın ilim, kültür ve sosyal hayatının gelişmesi için çalışmalar yaptıklarını gösteriyor.

-Logoda yer alan cami figürü, Selçuklu ve Osmanlıdan günümüze kadar vakıflar tarafından yaptırılmış birçok cami, imarethane ve vakıf eserlerini temsil eder.

-Logodaki fabrika figürü, vakıfların kurmuş oldukları fabrikaları anlatır. Ki ilk kumaş fabrikası Evkaf Nezareti tarafından Hereke Fabrika-i Hümayunu adı ile saray ve ordunun tekstil alanındaki talebini karşılamak amacıyla 1843 yılında Hereke'de kurulmuştur. Fabrika, bir endüstri mirası olarak bugün hâlâ ayaktadır. Meselâ Bursa İpek Fabrikası da yine Pertevniyal Vâlide Sultan Vakfı tarafından Bursa’da kurulmuştur.

-Logonun içinde kalp şekline dönüştürülmüş “V” harfi ile hem Vakıfların ilk harfine hem de Vakıfların yaptıkları her hayırda sevgiyi esas almalarına vurgu yapılmıştır.

-Logonun alt kısmını çevreleyen zeytin dalı, vakıf zeytinliklerini ifade eder ki sadece Edremit Körfez Bölgesi’nde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait 165 bin zeytin ağacı ve bunları işleyen Ayvalık Zeytinlikler İşletme Müdürlüğü bulunmaktadır.”

Vakıflar Genel Müdürlüğü eski logo 

1-005.jpg

Vakıflar Genel Müdürlüğü yeni logo

2-004.jpg3-004.jpg

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.