Uzman uyardı! Ev içerisinde kansere neden olan sinsi tehlike

Uzman uyardı! Ev içerisinde kansere neden olan sinsi tehlike
Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, ev içindeki kansere neden olan sinsi tehlikeyi açıkladı.

Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, son yıllarda özellikle "ev hanımı" olan kadın hastalarda ve sigara içmeyenlerde akciğer kanseri vakalarını görüldüğünü belirterek, "Hekimler olarak ev içi radon gazı etkisinin mutlaka araştırılması gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Öncelikle kansere yakalanma yaşını aşağı çeken etkenlerden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Özkaya, sigara ve alkolün en riskli kanserojen maddeler olduğunu bildirdi.

Özkaya, bunlara ek olarak asbest, güneş, radon gazı maruziyetleri, kimyasal ajanlar ile özellikle kadınlarda HPV enfeksiyonlarının, kanser yaşını erkene çektiğini, ayrıca toplumda az bilinen ama kansere yakalanma yaşını erkene çeken etkenlerden bir diğerinin de radon gazı olduğunu kaydetti.

radon-gazi-2.jpg

Bunun en sık rastlanan çevresel maruziyetlerden biri olduğunu belirten Özkaya, "Radon renksiz, gözle görülmez, tatsız, kokusuz ve radyoaktif bir gaz, müsaade edilen miktarların üzerinde solunduğunda akciğer kanseri riskini artırıyor. Radona en güvendiğimiz yerde evlerimizde maruz kalıyoruz. Günlük yaşamda karşılaşılan ve özellikle ev yapım malzemesi olarak kullanılan taş, toprak, çimentoda doğal olarak bulunması ve sürekli olarak ortama serbest olarak yayılmasıyla, nefes yoluyla akciğerlerimize ulaşıyor. Akciğer kanseri riski oluşturuyor veya mevcut riski artırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Özkaya, evlerin yapıldığı arazide bulunan doğal uranyumun miktarı ve uranyumdan oluşan radonun ev tabanında bulunan aralıklardan eve sızması, yapı malzemesinden kaynaklanan radonun havaya karışması gibi etkenlerin maruziyeti etkileyen önemli etkenler olduğunu, radon gazının havadaki miktarının bölgeden bölgeye ve ülkeden ülkeye değişim gösterdiğini bildirdi.

Özellikle soğuk havalarda evlerin ısıtılması sonucu evdeki basıncın az, dışardaki basıncın fazla olması nedeniyle içerdeki radon oranının yükseldiğine dikkati çeken Özkaya, "Aynı durum rüzgarlı havalar için de geçerli olduğu için radon oranı içerde artar. Yaz aylarında ise iyi havalandırılmış işyeri ve evlerde dışarısı ile basınç farkı olmayacağı için ortamdaki radon seviyesi azalır. Son yıllarda özellikle 'ev hanımı' olan kadın hastalarda ve sigara içmeyenlerde akciğer kanseri vakalarını görüyoruz. Hekimler olarak ev içi radon gazı etkisinin mutlaka araştırılması gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.