Uzman öğretmenlik süresi değişiyor

Uzman öğretmenlik süresi değişiyor
Eğitim camiasında geniş yankı uyandıran uzman öğretmenlik süresi 10 yıldan 5 yıla düşürülecek. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024 Ocak ayından itibaren uzman öğretmenlik süresinin 5 yıla ineceğini öngörüyor.

Selin TURŞAK/ KAMU SON HABER

Uzman öğretmenlik süresinin 10 yıldan 5 yıla düşürülmesini sağlayacak düzenlemenin meclise gönderildiği açıklanmıştı. Uzman öğretmenlik süresini azaltacak çalışmalar, eğitim camiasında çalışan milyonlarca öğretmeni heyecanlandırdı. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle birlikte uzman öğretmenlik sürecinde de önemli değişiklikler yapılacak. Bu değişikliklerle birlikte uzman öğretmenlik süresi 5 yıla inecek.

2024 OCAK AYINDAN İTİBAREN

Öğretmenlerin kariyerlerini daha hızlı şekilde ilerletebilmeleri ve daha fazla sorumluluk alabilmeleri adına önemli bir adım olarak değerlendirilen çalışmalar ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024 Ocak ayından itibaren uzman öğretmenlik süresinin 5 yıla ineceğini öngörüyor. Bu değişikliklerin öğretmenler arasındaki motivasyonu artırması ve eğitim kalitesine olumlu etkileri olması bekleniyor.

BAŞÖĞRETMENLİK SINAVINDA 25 YIL DETAYI

Düzenlemede, 25 yılını dolduran öğretmenlerin başöğretmen olmasını sağlayan maddeler de yer alacak. Buna göre, uzman öğretmenlik unvanına sahip ve 25 yılını dolduran öğretmenler başöğretmenlik sınavına girebilecekler.

UZMAN ÖĞRETMEN NEDİR?

Öğretmenlik kariyer basamaklarından birisidir. Öğretmenlerden adaylık dönemi hariç belirli bir süre görev yapması ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları sınavından geçmeleri istenir. Bundan sonra öğretmenlik hayatında yaptığı iş ve işlemlerle değerlendirilerek başarılı olan öğretmenlere uzman öğretmen kıdemi verilir.

İşte uzman öğretmenlik için yeni düzenlemede gerekli olan diğer şartlar:

Yükseköğrenim mezunu olmak

İlk defa atama tarihinden itibaren 5 yıl görev yapmak

Mesleki gelişime yönelik en az 180 saatlik kurs veya seminer almak

Uzman öğretmenlik başvuruları, 5 Mayıs 2024 tarihinden itibaren MEBBİS üzerinden yapılacak ve başvurular 25 Mayıs 2024 tarihine kadar devam edecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.