Uzman isim uyardı: Bitki çaylarını sakın böyle tüketmeyin!

Uzman isim uyardı: Bitki çaylarını sakın böyle tüketmeyin!
Kış mevsimine gelmemizle birlikte özellikle doğal bitkilere ve kış çaylarına rağbet bir hayli fazla. Peki bitki çayı tüketiminde nelere dikkat etmeliyiz?

Soğuk havanın etkisini göstermesiyle birlikte insanlar kış çaylarına ve doğal bitkisel yöntemlere başvurmaya başladı. Konuya ilişkin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan bitki çaylarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Fadıloğlu, yaptığı açıklamalarda bilinçli ve dikkatli tüketime dikkat çekti.

İHA’nın haberine göre; Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, bitki çaylarının içilmeden önce mutlaka yan etkilerinin iyice araştırılması gerektiğini dile getirdi.

Kışın bağışıklığı güçlendirmek amacıyla bitki çaylarının tüketimi artıyor ancak pek çok hastalığa doğal yollardan şifa olan bitki çayları, bilinçsiz tüketilirse zararlı olabileceği bildirildi.

ÇOK KAYNATILMADAN ERKEN TÜKETİLMELİ

Ihlamur, adaçayı, gül, papatya gibi yaprak bitki çayların 4-5 dakika demleme usulüyle hazırlanması gerektiğini söyleyen Fadıloğlu, şunları açıkladı:

“Zencefil, tarçın gibi kök bitki çayları, 1-2 dakika kaynatılıp süzülerek içilmeli. Daha uzun süre demleme ya da kaynatma, çeşitli zararlı yan etkilere neden olabileceği gibi bitkinin içindeki yararlı maddelerin kaybolmasına ve beklenilen faydalı etkinin görülmemesine yol açar. Demlenen çay hemen tüketilmeli, üzerine su eklenerek tekrar kullanılmamalı ve tekrar ısı uygulanarak saatlerce bekletilmemeli. Su kaynatılmamalı ancak sıcaklığı 80 santigrat derece olmalı veya kaynatıldıktan sonra en az 1 dakika dinlendirilmeli. Kaliteli içme suyu kullanılmalı. Şeker yerine bal tercih edilirse öksürüğe iyi gelir. Ancak bal, çayınız sıcak iken değil ılık olduğu zaman eklenmeli”

''BAZI BİTKİLERİN KAN SULANDIRICI YAN ETKİSİ OLABİLİR''

Bazı bitki çaylarının kanı sulandırıcı etkisi olduğunu belirten Fadıloğlu, şunları açıkladı:

“Örneğin zencefil öksürüğe, boğaz ağrısına, ishale, kansere karşı koruyucu etki gösterirken kan sulandırıcı etkisi nedeniyle kanamaya meyilli hastalarda tehlikeli olabilir. Kekik ve biberiye çayı da düşük tansiyonu olan hastalarda dikkatli kullanılması gereken bitkilerden bazıları. Ayrıca, ilaç alan kişilerin kullandıkları bitkisel gıda takviyelerine ve bitki çaylarına mutlaka dikkat etmeleri, doktorlarına danışarak tüketmeleri gerekir.”

''TÜKETİM BİLİNÇLİ YAPILMALI''

Fadıloğlu, şunları ifade etti:

“Bağışıklık sistemini güçlendirmek, vücut direncini artırmak için mevsim sebze ve meyvelerinin her renginden ve çeşidinden faydalanılması gerekiyor. Sağlık için bitki çaylarından da destek alınabilir. Ancak bitkilerin yan etkileri de olabilir, kullanım miktarına da dikkat edilerek bitki çayları bilinçli tüketilmeli”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.