Uzman isim korkulan senaryoyu açıkladı 'Silivri'den İstanbul'a bir kırılma olacak'

Uzman isim korkulan senaryoyu açıkladı 'Silivri'den İstanbul'a bir kırılma olacak'
Marmara depremiyle ilgili senaryoların değişmediğini belirten bilim insanları, önemli açıklamalarda bulundu.

Ünlü Fransız bilim insanı Xavier Le Pichon'un öğrencileri olan jeofizikçiler Pierre Henry ve Romain Bousquet, Türkiye'de olası yeni depremler ve aktif fay hatları hakkında önemli bilgileri aktardı.

Öncelikle, Doğu-Anadolu fayı üzerinde Kahramanmaraş'ta ve Elazığ'da yaşanan depremlere atıfta bulunarak, aynı fayın başka bir parçası olan Bingöl'de de büyük bir deprem beklentisi olduğunu vurguladılar. Ayrıca, haritalarda kırmızı bölgelerin yakın zamanda kırılma yaşamadığı durumlarda bile deprem beklentisinin devam ettiğini belirttiler.

hatay-deprem-aa-2000468.jpgBilim insanları, Bingöl civarının Kahramanmaraş bölgesine göre daha kısa bir fay alanı olduğunu ve mantıksal olarak daha küçük bir deprem beklenebileceğini ifade ettiler. Ancak bilimin her zaman yanıltıcı olabileceğini ve beklenmedik durumların yaşanabileceğini eklediler. Elazığ'daki depremin tekrarlanması ihtimalinin düşük olmasına rağmen mümkün olduğunu belirttiler.

Ayrıca, fayın güney ucunda bulunan Ölüdeniz fayının denizde bir deprem ihtimali olduğunu dile getirdiler. Bu durumun yapılar için daha az zararlı olabileceğini ancak risk taşıdığını vurguladılar. Denizin altının bilinmemesinden kaynaklı olarak bu bölgenin daha az bilinen bir alan olduğunu söylediler.

63ea25f7ad6aedeprem.jpgMarmara depremi senaryosuyla ilgili olarak, Silivri'den İstanbul'a olan bölgenin kırılacağını ancak Marmara Adaları segmanının da eklenmesi ihtimaline dikkat çektiler. Bu durumda 7.2 ile 7.4 arasında büyüklükte bir deprem beklediklerini belirttiler.

Son olarak, aynı fayda 3 ay geçtikten sonra deprem olabileceği gibi 3 saat sonra da olabileceğini ifade ettiler. Bu konuda kesin bir kural olmadığını ve beklenmedik durumların yaşanabileceğini söylediler.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.